Brak energii, zły nastrój,  przewlekłe poczucie zmęczenia i senność- to tylko niektóre oznaki  jesienno-zimowego  osłabienie organizmu. Przy odrobinie wysiłku da się je jednak skutecznie zwalczyć. Wystarczy zachować odpowiednią dietę, uprawiać sport, a od czasu do czasu pozwolić sobie na tabliczkę czekolady.

Do szczęścia i dobrego humoru potrzebne jest człowiekowi światło. Jego brak w zimowym okresie sprawia, że opuszcza nas pozytywna energia. Dlatego, by zwalczać osłabienie organizmu warto choć raz dziennie przejść się na spacer. Słońce, nawet za deszczowymi chmurami, potrafi zdziałać cuda. Ruch w okresie zimowym odgrywa niezwykle ważną rolę. W prawdzie wolimy uprawiać sport, gdy za oknem słońce i zielone trawniki, ale nie wolno zapominać o tym, że regularna aktywność fizyczna dodaje energii bez względu na pogodę. Dlatego gdy pojawiają się pierwsze oznaki zimowego osłabienia organizmu, warto kupić karnet na basen lub siłownię. Mniej absorbujące będą także ćwiczenia w domu. Sport w okresie zimowych spadków formy okazuje się niezwykle pomocny- poprawia krążenie i dotlenia organizm. Ludzie, którzy go uprawiają mają lepszy nastrój, lepiej sypiają, rzadziej chorują i są odporniejsi na przeziębienia.

Spadek formy w okresie deszczu i słoty bierze się także z nieodpowiedniej diety. Latem jemy mnóstwo warzyw, owoców i ryb. Zimą- niekoniecznie. Dlatego tak ważne jest, by nie zapominać o prawidłowym odżywianiu. Zazwyczaj w trakcie dnia nie udaje nam się zjeść pełnowartościowego posiłku. Zapominamy o śniadaniu, a to ono jest według lekarzy i dietetyków najważniejszym daniem dnia. Ludzie, którzy o nim zapominają, po wyjściu z domu jedzą więcej niezdrowych produktów. Senność topią w kawie i napojach energetyzujących, a dopiero późnym wieczorem jedzą obfitą kolację. To najczęstszy błąd, który często jest przyczyną braku energii i napływów zmęczenia dopadających człowieka w trakcie dnia. Dlatego zamiast podjadania batoników, czy drożdżówek zaleca się spożywanie cennych odżywczo przekąsek tj: suszone owoce, orzechy, jogurty. W zimowej diecie nie można zapomnieć o produktach bogatych w witaminę C (cytrusy, cebula, kapusta, brokuły). O wzrost odporności organizmu zadba żelazo i witamina E ( ryby, pełnoziarniste pieczywo, oleje roślinne i orzechy).

Przyczyną zimowego osłabienia jest także stres. Dlatego po pracy, warto się relaksować- a w okresie zimowym jest na to wiele sposobów. W poprawie nastroju i oderwaniu się od codziennych obowiązków pomoże na pewno rozgrzewająca kąpiel z pachnącymi olejkami, masaż, czy też dobra książka. Stres, niepokój i zmartwienia sprawiają, że organizm buntuje się. Najczęstszym tego przejawem jest bezsenność, na którą cierpi tysiące Polaków. Sen wpływa na to, czy jesteśmy zdrowi i czy mamy wystarczająco dużo energii niezbędnej do życia. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje co najmniej 8 godzin snu na dobę. Warto zadbać o to, by nie skracać zalecanego czasu odpoczynku nocą.

Czy wiesz, że…

  • Odporność organizmu poprawia napar z zielonej herbaty (łyżeczkę listków zalewamy wodą o temp. 70 stopni C, przykrywamy i czekamy 3 minuty).
  • Pozytywna działanie na osłabiony organizm mają kąpiele i inhalacje z dodatkiem olejków eterycznych: sosnowego, tymiankowego i eukaliptusowego
  • Jedzenie czekolady poprawia humor, łagodzi objawy stresu i wzmacnia pamięć. Oprócz smaku, ten znany od lat przysmak ma wiele innych zalet- dzięki kuracjom czekoladowym w gabinetach kosmetycznych poprawia on stan skóry, wpływa na redukowanie zmarszczek. Czekolada to źródło przyjemności na zimne i leniwe wieczory.
  • Ponad 80 proc. społeczeństwa stosuje witaminy w walce z różnymi dolegliwościami.

Witamina C, o której nie można zapomnieć w okresie zimowego spadku formy, spełnia wiele ról w ciele człowieka, m.in. ułatwia pokonywanie stanów depresyjnych i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.