Mąka durum – co to takiego?

Mąka durum jest zdecydowanie najzdrowsza spośród wszystkich mąk oferowanych na rynku. Zawiera mnóstwo witamin i związków, mających korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Bogata w błonnik pozytywnie wpływa na procesy trawienia i przemianę materii w organizmie. Jest lepiej przez niego tolerowana niż zwykła mąka pszenna czy też skrobia ziemniaczana. Mąkę durum otrzymuje się z ziaren zbóż o nazwie triticum turgidum durum. Procesowi mielenia podlegają jednak nie czyste ziarna, ale także ich okrywa nasienna i to ona właśnie jest niezwykle bogatym źródłem składników mineralnych, a przede wszystkim witamin z grupy B. Charakterystyczny jest jej mocno żółty kolor.

Gdzie znajdziemy mąkę durum?

Mąkę durum, zwaną również semoliną, można kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością. Sprzedawana jest w opakowaniach kilogramowych również w postaci bardzo drobnej kaszki. Przypomina ona strukturą kaszkę manną. Można ją wykorzystać do robienia domowego makaronu albo spodu do pizzy. Jeśli o makaronach wspomnieliśmy dodajmy, że właśnie te, wytwarzane z mąki durum są najlepsze. Ich niewątpliwą zaletą jest duża zawartość witamin i innych składników, ale o tym już wiemy. Makarony wytwarzane z mąki durum są nie tylko zdrowe i smaczne, ale w przeciwieństwie do produktów wytwarzanych z innych mąk zawsze są po ugotowaniu al dente i nie sklejają się.

Coraz bardziej powszechne w Polsce makarony z mąki durum producenci oferują w różnych kształtach. Możemy więc zajadać się rurkami, nitkami, spaghetti, świderkami, wstążkami, czy też „ziarenkami ryżu”. Kupując makaron w sklepie należy zwracać uwagę na jego kolor i skład. Z całą pewnością te osoby, które pierwszy raz spróbują makaronu z mąki durum będą zaskoczone jego walorami smakowymi. Może się okazać idealnym składnikiem diety ponieważ jest lepiej tolerowany przez organizm. Zasady gotowania makaronów z semoliny są dokładnie takie same jak w przypadku makaronów razowych. Te osoby, które posiadają taką możliwość powinny jeść wyłącznie makarony durum i razowe, wykluczając ze swojej diety całkowicie produkty wytwarzane z białych mąk.