Nalewki zdrowotne

To że dieta pomaga w leczeniu wiadomo nie od dziś. Już w starożytności próbowano wykorzystywać naturę do przywracania zdrowia. Odkrywano nowe rośliny, które  stawały się cudownymi środkami na codzienne dolegliwości. Tajne receptury przetrwały wieki.

Niegdyś przekazywano je z ust do ust. Dziś zyskują swoją popularność dzięki licznym publikacjom.

Oto kilka przepisów, które są łatwe w przygotowaniu, a ich działanie pomoże nam w utrzymaniu dobrego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że kuracje nalewkowe nie mogą trwać tygodniami, ponieważ nawet niewielka ilość alkoholu pita regularnie uzależnia.

Rodzaje  nalewek – przepis

Nalewka chrzanowa:

Chrzan pospolity to roślina często spotykana w naszych ogródkach, szczególnie tych znajdujących się na  podmokłych terenach. W naszych kuchniach stosowany jest głównie w okolicach Świąt Wielkiej Nocy, kiedy to na naszych stołach ląduje ćwikła z dodatkiem tej przyprawy.
Trzeba pamiętać, że  nalewka zrobiona z chrzanu zawiera wiele witamin, między innymi witaminę C. Napój ten wykazuje działanie wzmacniające, a także grzybobójcze i bakteriobójcze. Stosowany jest w kamicy nerkowej.

Przygotowanie nalewki jest niezwykle proste. Wystarczy zetrzeć około 150 g świeżego korzenia chrzanu, a następnie zalać go odrobiną białego gronowego wina żeby otrzymać nalewkę o działaniu leczniczym. Nalewkę należy pić trzy razy dziennie przed jedzeniem przez około dwa tygodnie.

Herbata to kolejna roślina obecna w naszej codziennej diecie. Zawiera tainę, kofeinę, kwasy organiczne, jak również witaminy. Szczególnie te z grupy B oraz C i P. Filiżanka bardzo mocnej herbaty pobudza podobnie jak niewielka ilość kawy, a wszystko dzięki zawartości kofeiny. Nalewka zrobiona z herbaty jest doskonałym lekiem podczas biegunki. Ponadto ma działanie moczopędne oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w drogach żółciowych i moczowych. Pozwala także pozbyć się uczucia zmęczenia.

Nalewka herbaciana:

50g czarnej sypanej herbaty, 7 łyżek wody, 10 łyżek spirytusu.
Herbatę należy zaparzyć w podanej ilości wody. Po około półgodzinie napar przefiltrować przez sitko  po czym dodać alkohol. Wszystko należy wlać do butelki i odstawić na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewkę należy pić po kilkanaście kropli na łyżkę wody lub cukru.

Nalewka waniliowa:

Wanilia swoje właściwości i charakterystyczny zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które znajdują się w jej laskach. Dodawana jest do różnych potraw, ale przede wszystkim do deserów. W domowych warunkach możemy przygotować nalewkę waniliową, którą stosuje się w stanach nerwicowych i depresyjnych. Wzmaga ona również popęd płciowy. Szczególnie zaleca się ją do picia we dwoje podczas długich jesiennych wieczorów.

Wystarczy rozetrzeć  100 gramów laski wanilii,  a następnie zalać je 0,5 litrem spirytusu. Tak przygotowany napój powinniśmy przelać do butelki, którą szczelnie należy zakręcić i odstawić na trzy tygodnie do chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie należy wylać spirytus, zmieszać go z 1l białego wina i 250 g jasnego płynnego miodu. Nalewkę można pić po tygodniu, kiedy  już wszystkie składniki się wymieszają.

Nalewka malinowa:

Owoce maliny bogate są w witaminę C, kwas jabłkowy i cytrynowy. Mają działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.
Nalewka przygotowana z malin może być stosowana w stanach przeziębień. Wystarczy kilogram malin zagotować w niewielkiej ilości wody, następnie dodać około 2-3 łyżek cukru i 4-5 łyżek alkoholu.  Całość należy przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Nalewka malinowa jest również doskonałym dodatkiem do ciepłej herbaty.

Rekomendowane artykuły

2 komentarze

  1. Lepsze nalewki, niż jakbyśmy mieli się cały czas truć lekarstwami. Takimi nalewkami leczyli się nasi rodzice, nasze babcie, czemu niby my tego nie możemy zrobić?

  2. fajny art! moja babcia robi bardzo fajne nalewki.

Dodaj komentarz