Oleje roślinne stosowane są przede wszystkim w kuchni do smażenia, pieczenia czy jako dodatek do sałatek. Powszechnie wiadomo bowiem, że są one bardzo ważnym składnikiem diety, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, te z kolei odpowiadają za prawidłowe czynności układów krążenia czy trawienia, a nawet przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i zakrzepów. Nie powinniśmy więc z nich rezygnować, chociaż osoby dbające o linię często starają się unikać, gdyż oleje czy też tłuste ryby będące źródłem owych kwasów odznaczają się wysoką kalorycznością.

Jednak uwagę na oleje warto zwrócić nie tylko ze względów zdrowotnych. Od dawna bowiem cenione są ich właściwości pielęgnacyjne i już wiele wieków temu były one powszechnie stosowane w kosmetyce.  Już w starożytności Rzymianie dodawali oleje roślinne do kąpieli w słynnych termach, podobnie starożytni Egipcjanie używali olejków do zmiękczania i nawilżania skóry oraz włosów. Obecnie właściwości różnego rodzaju olejków są znów coraz bardziej doceniane, pojawiają się więc one coraz liczniej w drogeriach, salonach kosmetycznych, gabinetach spa czy aptekach.

A Jakie konkretnie oleje są najbardziej wartościowe jako kosmetyki? Do najczęściej spotykanych, a jednocześnie najbardziej cenionych należą niewątpliwie olej kokosowy, olej migdałowy czy też olej z pestek winogron. Olejek kokosowy ze względu na właściwości zdrowotny jest często stosowany w kuchni, ale warto też stosować go zewnętrznie ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające procesy starzenia. Jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę i bogaty w witaminy, więc jest powszechnym składnikiem kremów i balsamów. Świetnie nawilża, a także łagodzi podrażnienia skóry, w tym również poparzenia słoneczne.

Olejek migdałowy jest bogaty w proteiny, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i świetnie sprawdza się jako kosmetyk do skóry, ale także i do włosów. Przede wszystkim nie pozostawia na powierzchni tłustej warstwy, jak inne oleje, więc można go stosować w nieprzetworzonej postaci, ale często jest on też spotykany jako składnik kremów czy odżywek. Do włosów świetnie sprawdzi się też olej z pestek winogron, który wygładza i odżywia. Z właściwości oczyszczających i rozjaśniających znany jest natomiast olej z pestek dyni, który oprócz tego daje doskonałe efekty w wygładzaniu zmarszczek czy zwalczaniu rozstępów. Stosowany jest on więc nie tylko w produkcji kosmetyków, ale także w różnego rodzaju zabiegach upiększających oferowanych przez gabinety odnowy biologicznej.

Nieco mniej znane, a również godne uwagi są oleje z pestek owoców takich jak morele, śliwki, czereśnie czy arbuzy. Przede wszystkim zwraca uwagę ich przyjemny zapach, więc pielęgnacja ciała przy ich użyciu to sama przyjemność. Olej z pestek moreli warto stosować by opóźnić pojawianie się zmarszczek, ale także by pozbyć się nieestetycznych rozszerzonych porów. Oleje z pestek śliwki i czereśni wspaniale zmiękczają i wygładzają skórę, więc są powszechnie dodawane do mydeł, żeli pod prysznic czy też kremów. Natomiast olej z pestek arbuza praktycznie nie posiada zapachu, ale posiada niezwykłe właściwości regeneracyjne, warto go zatem stosować w przypadku podrażnień czy oparzeń.

Wartościowy olejek pozyskuje się również z rośliny nazywanej wiesiołkiem dwuletnim charakteryzującym się jaskrawożółtymi kwiatami. Głównie stosuje się go ze względu na właściwości zdrowotne, ale doskonałe efekty daje również jego zewnętrzne stosowanie w przypadku skóry nadmiernie przetłuszczającej się i skłonnej do wyprysków, jak tez nadmiernie przetłuszczającej się. Każdy bez wątpienia słyszał również o olejku rycynowym, który świetnie działa zarówno na skórę, jak i włosy i paznokcie. Pozyskuje się go z tropikalnej rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, jednakże jest on tani i ogólnodostępny. Warto przygotowywać z niego maseczki i okłady, gdyż zapobiega łamaniu i rozdwajaniu się włosów, a także łagodzi podrażnienia skóry i świetnie ją nawilża. Będzie też doskonałą odżywką dla łamliwych paznokci.