„Dobrze jest, gdy lekarstwo jest pokarmem a pokarm lekarstwem”
Tak stwierdził przed wiekami Hipokrates. Choć może się wydawać, że jest to powiedzenie nieaktualne, wcale tak nie jest. Spróbujmy zastanowić się nad jego sensem.

Wiele Pań Domu próbuje leczyć swoje rodziny naturalnymi sposobami. Każda z Nas wie, że aby zapobiec biegunkom należy spożywać jogurty, a przed przeziębieniem chronią nas czosnek oraz miód. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu.  Każdy z nich ma inne właściwości.

Miód rzepakowy:

Polecany szczególnie osobom cierpiącym na choroby serca.  Ten rodzaj miodu zawiera głównie cukry proste, z przewagą glukozy dlatego też jest łatwo przyswajalny przez organizm. Nie uszkadza przy tym wątroby.  Tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.

Miód gryczany:

Dzięki swojemu ostremu smakowi i bardzo silnemu aromatowi jest dobrze znany cukiernikom. Najczęściej dodaje się go do pierniczków czy miodowników.

Zalecany jest on przy niedoborach żelaza, czyli w anemii.  Jego spożycie przyspiesza procesy zrastania się kości. Poleca się go rekonwalescentom. Ponadto działa on antymiażdzycowo. Często podawany jest profilaktycznie w celu uniknięcia tego schorzenia.

Miód spadziowy:  

Działa on przeciwzapalnie, antyseptycznie, a także wykrztuśnie. To swego rodzaju „antybiotyk” w bogatym świecie miodów. Regularne spożycie miodu spadziowego zwiększa odporność organizmu. Szczególnie zaleca się go przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Miód lipowy:

Ten rodzaj miodu polecany jest w czasie grypy oraz podczas przeziębień. Miód lipowy ma działanie wykrztuśne dlatego stosuje się go w czasie uciążliwego kaszlu. Oprócz tego działa uspakajająco, a także obniża ciśnienie krwi.

Miód wrzosowy:

To rodzaj miodu rzadko doceniany, pomimo swoich licznych właściwości. Większość ludzi odstrasza jego niepowtarzalna galaretowata konsystencja, która nie wygląda zbytnio apetycznie.  Miód wrzosowy jest szczególnie polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego. Ponadto stosuje się go  w stanach kamicy nerkowej i zapaleniu jelit czy biegunce.

Miód wielokwiatowy:

Przyjmuje się, że to najpopularniejszy rodzaj miodu. Ceniony szczególnie przy przeziębieniach, alergiach czy chorobach serca. Miód ten to naturalny  produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadziowego. Dzięki pracy pszczół  składowany jest  w plastrach, gdzie stopniowo dojrzewa.

Miód dzięki swojemu oryginalnemu smakowi i zapachowi znalazł zastosowanie
w kulinariach. Od lat znane są pierniczki czy miodowniki do których wykorzystuje się ten produkt. Niepowtarzalny smak miodu można wydobyć przez dodanie go do kawy czy nalewki domowej roboty.

Miód jest dobrym lekarstwem zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.  Powinno się go spożywać  profilaktycznie codziennie. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się go  dodawać do napojów i gorących potraw. Wtedy to bowiem traci swoje właściwości.

W powszechnym użyciu jest również dieta odchudzająca mleczno- miodowa.
Zanim ją zastosujemy każdorazowo należy skonsultować się ze swoim lekarzem!

Jej założenia  to:
Spożywanie 4 posiłków dziennie, składających się wyłącznie z chudego nabiału( jogurty 0%, kefiry, twarogi) a także z trzech łyżeczek miodu.

Miód traktuje się również jako uznany środek nasenny. Polega to na tym, żeby przed snem wypić szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej łyżką miodu. Wówczas o wiele łatwiej jest zasnąć.

Pamiętać trzeba, że pomimo wszystkich swoich właściwości -  miód jest silnym alergenem. Zanim zalecimy naszym najbliższym kuracje miodową, upewnijmy się, że nie są oni uczuleni na ten produkt. Należy zawsze mieć na uwadze, że podanie choćby najmniejszych dawek alergenu może spowodować poważne trudności w oddychaniu a nawet śmierć.

Żaden z miodów nie działa od razu. Żeby się nimi skutecznie leczyć,
należy stosować je regularnie, czasami nawet miesiącami, żeby uzyskać zadowalający efekt!