Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać podstawowe składniki odżywcze takie jak białko, tłuszcze i węglowodany. Na tym nie koniec niezbędne są również  witaminy i minerały, oczywiście w odpowiedniej ilości.

Proporcje miedzy tymi wszystkimi elementami zależą od płci (zapotrzebowanie kobiet na tłuszcze jest zazwyczaj mniejsze aniżeli mężczyzn), wieku, rodzaju wykonywanej pracy, pory roku czy pory dnia.
Wiele reklam zasypuje nas informacjami na temat witamin i minerałów. Niewielu jednak konsumentów wie do czego są one nam potrzebne.

Witamina A:  jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Jej niedobór powoduje problemy z widzeniem o zmierzchu. Ponadto witamina ta pomaga nam w utrzymaniu w dobrej kondycji naszej skóry i włosów.  W sposób naturalny występuje w marchewce, wątróbce, maśle (ale nie margarynie), melonie oraz warzywach liściastych.

Witamina C: jej niedobór powoduje krwawienia z dziąseł a także pękanie kącików ust. Często stosuje się ją podczas przeziębienia. Witamina ta niezbędna jest w procesie syntezy kolagenu, czyli jednego z elementów budulcowych skóry. Dlatego też żeby utrzymać skórę w dobrej kondycji należy pamiętać o regularnym spożywaniu produktów bogatych w ten związek. Do grupy tej należą: owoce (szczególnie cytrusy),cykoria, również warzywa liściaste. Także kobiece mleko zawiera witaminę C, dlatego nie powinno się jej suplementować noworodkom.

Witamina K: witamina ta niezbędna jest do prawidłowego krzepnięcia krwi. Jej niedobór objawia się skłonnością do siniaczeń. Związek ten występuje  w zielonych warzywach (sałata, kapusta, szpinak, brokuły) a także owocach truskawki. Witamina ta produkowana jest przez bakterie, znajdujące się w jelitach każdego zdrowego człowieka.

Witamina D: związek ten działa wspomagająco w prawidłowym metabolizmie wapnia i fosforu w organizmie.  Witamina ta przyczynia się tez do utrzymania zdrowych zębów i kości. Witamina ta występuje w tranie, jajach oraz maśle.

Witamina B12  jest jedną z ważniejszych witamin dla naszego organizmu. Potrzebujemy jej bowiem  do produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie.  Z kolei krwinki te transportują tlen po całym naszym ciele. Przy niedoborze tej witaminy jesteśmy natomiast bladzi i odczuwamy ciągle zmęczenie. Duży niedobór witaminy B12 prowadzi do anemii złośliwej. Witamina ta w największej ilości występuje  w mleku, mięsie, jajach, wątróbce, natce pietruszki.

Magnez to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Przy jego niedoborze często obserwujemy trzęsące się ręce. Pamiętajmy, że związek ten jest wypłukiwany z naszego organizmu przez kawę dlatego pijąc ją regularnie powinniśmy na bieżąco suplementować magnez. Magnez jest dostępny w postaci tabletek w aptekach bez recepty. Naturalnie występuje on w orzechach i owocach morza.

Wapń  przyczynia się do budowania kości i zębów. Przy jego niedoborach obserwujemy odwapnienie kości, które stają się wówczas bardzo podatne na złamania. Jest to bardzo ważny minerał szczególnie dla dzieci, które potrzebują go w większych ilościach aniżeli dorośli. Produktami bogatymi w wapń są sery, jogurty, mleko, kefir czy maślanka, ale także sardynki.

Potasu potrzebujemy  do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i serca. Potas odpowiada również za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo- zasadowej naszego organizmu. Na utratę tego pierwiastka szczególnie narażone są osoby zażywające leki moczopędne. Bogate w potas są  owoce, warzywa oraz mięso.

Układając nasze codzienne menu powinniśmy mieć na uwadze, aby było ono bogate w witaminy i minerały, w przeciwnym razie może to doprowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania naszego organizmu.