Każdy z nas zapewne doskonale zdaje sobie sprawę z ogromnych możliwości, jakie drzemią w medycynie naturalnej. Wielu stosuje przecież lecznicze napary, herbaty czy rozmaite dodatki do potraw i przekąsek. Doskonałym przykładem działających profilaktycznie i leczniczo roślin są oczywiście popularne w naszych kuchniach zioła i przyprawy – zarówno rodzime, jak i te bardziej egzotyczne i orientalne. Nierzadko również uprawiane przez nas w domach czy ogródkach kwiaty ozdobne mogą przyczynić się do poprawy naszej kondycji i stanu zdrowia. Na jakie gatunki warto zatem postawić, planując stworzenie niewielkiego zielnika?

Na uwagę zasługują przede wszystkim często spotykane w naszych domach zioła kulinarne. Przyprawy takie jak tymianek, bazylia, kolendra czy rozmaryn fantastycznie sprawdzają się jako dodatki do wielu potraw, w szczególności mięs, ryb, dań z grilla, sosów czy sałatek. Aby zatem wspomóc własny organizm, a tym samym nieco urozmaicić codzienne menu aromatycznymi ziołami, warto wiedzieć, jakie korzystne dla nas działanie wykazują.

Tymianek
To aromatyczne i niepozorne zioło świetnie działa przede wszystkim na układ trawienny, pobudzając metabolizm i regulując procesy przemiany materii. Ponadto ma również działanie dezynfekujące i rozkurczowe, zatem świetnie sprawdzi się podczas wielu dolegliwości, między innymi bóli menstruacyjnych.

Rozmaryn
Wspomaga procesy przemiany materii, dlatego szczególnie warto dodawać ją do dań mięsnych i tłustych potraw. Co więcej, przyprawa ma także właściwości żółciotwórcze i przeciwskurczowe. Z powodzeniem można go stosować podczas sezonowych przeziębień i wszelkiego rodzaju infekcji, ponieważ wykazuje działanie rozgrzewające i równocześnie pobudza krążenie oraz nieco podnosi ciśnienie. Rozmaryn może okazać się także skutecznym, naturalnym lekiem na dokuczliwe bóle głowy oraz ogólne osłabienie organizmu. Warto także zdawać sobie sprawę, iż rozmaryn może pomóc w walce ze stanami depresyjnymi, ponieważ znacząco poprawia nastrój i ogólne samopoczucie.

Bazylia
Znana w szczególności z doskonałej, lekkiej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej wykazuje silne działania antybakteryjne. Jako składnik potraw pobudza apetyt i wspomaga procesy trawienne, zapobiegając tym samym wzdęciom.

Majeranek
Ułatwia trawienie i zapobiega skurczom mięśni. Ponadto świetnie pasuje do ciężkich potraw mięsnych oraz dań z grochu czy fasoli. Majeranek działa również odkażająco, zaś olejki z tejże przyprawy świetnie zrelaksują organizm, jeśli dodamy je do gorącej kąpieli lub zastosujemy podczas masaży.

Lubczyk
To powszechnie znana roślina, której przypisuje się właściwości afrodyzjaku. Lubczyk pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wykazując przy tym działanie moczopędne. Może także okazać się skutecznym lekarstwem na dokuczliwe i bolesne skurcze mięśni.

Kolendra
Używana w kuchni w postaci świeżych listków lub charakterystycznych, niewielkich i kulistych nasion. Kolenda w szczególności dobrze działa na układ pokarmowy, wspomagając trawienie. Zaleca się dodawanie przyprawy głównie do tłustych potraw, takich jak smażone, pieczone czy grillowane mięso. W kuchni orientalnej używa się kolendry również do przygotowywania dań z roślinami strączkowymi i kapustą.

Estragon
To zioło z kolei doskonale pobudza apetyt, zatem warto dodać niewielką jego ilość do dań przygotowywanych specjalnie z myślą o niejadkach. Ponadto estragon wzmacnia ściany żołądka oraz działa żółciopędnie. Warto również wiedzieć, iż ta aromatyczna przyprawa charakteryzuje się także właściwościami konserwującymi.

Oregano
Używane jest głównie do walki z sezonowymi zachorowaniami. Świetnie wzmacnia układ odpornościowy, pomaga także zwalczać wszelkie wirusy i bakterie. Jako dodatek do potraw wzmaga nico apetyt i jednocześnie wspomaga trawienie. Ponadto oregano może być również stosowane jako naturalny lek na depresję.

Melisa
Podobnie jak wspomniane wyżej zioła kulinarne, także melisa pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspieszając nieco metabolizm. Warto jednak zdawać sobie sprawę, iż napary i herbaty z melisy również skutecznie nas uspokoją i rozluźnią. Nie bez przyczyny melisa nazywana jest niekiedy „eliksirem życia” – doskonale wzmacnia cały organizm, zapewniając zdrowie psychiczne oraz witalność.

Oprócz najpopularniejszych ziół i przypraw, ważne dla naszego zdrowia właściwości wykazują także niektóre rośliny doniczkowe oraz kwiaty ozdobne, często spotykane w naszych ogródkach. Wielu z nich możemy śmiało używać podczas walki z grypą i przeziębieniem, jak również podczas dokuczliwych infekcji.

Dobrym przykładem leczniczej rośliny doniczkowej, często spotykanej w naszych domach jest bez wątpienia aloes. Przygotowywane z miąższu żele świetnie łagodzą stłuczenia i siniaki, przyspieszają również gojenie ran. Aloes można stosować również na oparzenia i odmrożenia, ponieważ przywraca poprawne krążenie po tego rodzaju urazach. Roślina ta jest także składnikiem wielu kosmetyków, między innymi szamponów, dzięki czemu zapobiega nadmiernej utracie włosów i korzystnie wpływa na kondycję skóry głowy. Ponadto, aloes sprawdza się także w kuchni – niewielki dodatek miąższu do potraw pobudzi trawienie. Także znana nam wszystkim doskonale juka wykazuje działanie lecznicze. Szczególnie korzystnie działa na układ immunologiczny, poprawia metabolizm, jak również może być stosowana przy stanach zapalnych mięśni i stawów.

Kolejną, ozdobną rośliną, którą możemy wykorzystać w kuchni sałatek oraz w naturalnych terapiach jest tak zwana żyworódka, czyli Kalanchoe Pinnata. Roślina ta charakteryzuje się w szczególności silnym działaniem bakterio- i wirusobójczym. Stosowana jest podczas stanów zapalnych oraz przy rozmaitych infekcjach, także grzybiczych. Okazuje się skutecznym lekiem między innymi na trądzik, przeziębienie, oparzenia i bolesne obrzęki. Profilaktycznie warto stosować żyworódkę w kuchni – młode listki doskonale podkreślą smak wielu sałatek i surówek.