7 prozdrowotnych właściwości czarnuszki

Każdy zna czarnuszkę – małe, czarne ziarenka, które najczęściej spotykamy w pieczywie lub w postaci oleju. Jednak czy każdy wie, jak wiele zdrowia kryje się w tych niepozornych nasionkach? Czarnuszka, choć coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, nadal nie jest całkowicie doceniona. Ze względu na jej dobroczynny wpływ na nasz organizm warto przyjrzeć się bliżej tej roślinie.

Małe ziarenko, wiele prozdrowotnych właściwości

Czarnuszka (łac. Nigella sativa) jest bogata w wiele witamin, takich jak witamina A, B1, B3, B6 oraz E. To świetne źródło wielu zdrowych kwasów, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9, a także kwasu foliowego. Spożywanie czarnuszki dostarczy naszemu organizmowi również biotyny, białka, wapnia, żelaza, magnezu, cynku czy potasu. Jakby tego było mało, znajdziemy w niej beta-karoten, flawonoidy czy sterole roślinne.

Poznaj 7 prozdrowotnych właściwości czarnuszki, o których prawdopodobnie nie miałeś pojęcia!

  • Chroni przed nowotworem…

Spożywanie czarnuszki może przyczynić się do niszczenia komórek nowotworowych! A wszystko dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju nowotworów między innymi piersi, szyjki macicy, jelita grubego czy białaczki.

  • … i wieloma innymi chorobami

Czarnuszka to bardzo ważny element diety w przypadku walki z bakteriami, szczególnie tymi odpornymi na antybiotyki, a także wirusami i grzybami. Sprawdza się w leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli czy astmy – w przypadku tej ostatniej choroby hamuje i łagodzi objawy alergiczne. Nasiona czarnuszki wspierają serce i układ krwionośny, zapobiegając nadciśnieniu, a także układ nerwowy, pomagając w zapamiętywaniu i niwelując objawy depresji.

  • Wzmacnia odporność

Wzbogacenie diety o czarnuszkę może przyczynić się do ochrony naszego organizmu przed przeziębieniami. Wysoka odporność zawsze była ważna, ale teraz – w okresie zimowo-wiosennym oraz w czasie pandemii – stała się szczególnie istotna.

  • Dba o skórę

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym czarnuszka doskonale radzi sobie z niedoskonałościami cery, takimi jak trądzik, wypryski czy zaskórniki. Wpływa także na poprawę jej wyglądu dzięki kwasom oraz witaminom. Właściwości histaminowe sprawiają, że roślina ta sprawdzi się także łagodząco w przypadku skóry skłonnej do alergii i podrażnień.

  • Wspiera pracę żołądka i wątroby

Czarnuszka pobudza pracę żołądka, trzustki i wątroby na dwa sposoby. Po pierwsze, działa ochronnie, powlekając nasz układ trawienny warstwą ochronną i wspomagając odbudowę wątroby czy trzustki. Po drugie, wspomagając trawienie i stymulując wydzielanie soków trawiennych. Chroni więc nas przed niestrawnością i bólami żołądka czy wątroby.

  • Obniża cholesterol…

Dzięki temu zmniejsza ryzyko wielu chorób serca i układu krwionośnego. Spożywanie czarnuszki zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, a jednocześnie wpływa na zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu, który korzystnie wpływa na nasz organizm.

  • … oraz poziom cukru we krwi

Ze względu na to, że czarnuszka reguluje poziom cukru we krwi, spożywanie jej jest wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę. Możemy więc wzbogacić o nią naszą dietę, by naturalnie regulować parametry naszego zdrowia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz