Ryba – na zdrowie!

Lekarze i dietetycy wciąż biją na alarm – Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb! Mimo, że coraz większa część społeczeństwa przykłada uwagę do tego, co należy jeść, a czego lepiej jest unikać, niestety nasze codzienne menu jest bardzo ubogie w ryby. Bardzo często przegrywają one w starciu z grillowaną karkówką, golonką i pieczonym kurczakiem. A wystarczy dwa razy w tygodniu zjeść rybę, żeby czuć się dobrze i być zdrowym.

Dlaczego ryby są zdrowe?

Tak naprawdę wszystkie czynniki decydują o wyższości ryb nad mięsem. Ponieważ nie ma już praktycznie żadnej różnicy cenowej warto zrezygnować czasami z mięsa wieprzowego lub kurczaka i przyrządzić sobie zdrową, i pyszną rybę. Co zyskamy?

  • Młodość – zawarte w rybach składniki mineralne, witaminy D i E, a przede wszystkim białko, mają niezwykle korzystny wpływ na nasze komórki. Jedząc rybę możemy liczyć na lśniące oraz mocne włosy i paznokcie, ale także na mniejszą ilość zmarszczek!
  • Siły witalne – badania wykazały, że osoby jedzące dużo ryb znacznie rzadziej zapadają na choroby takie jak depresja. Składniki zawarte w rybach mają bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie, ale sprawiają też, że czujemy się lepiej fizycznie, mamy więcej energii.
  • Figurę – urozmaicenie diety o duże ilości różnych ryb pozwala nam skutecznie schudnąć. Ryby są lekkostrawne, ale równocześnie sycące. Nasze ciało wyciąga z mięsa ryby to co najbardziej wartościowe. Jod zawarty w rybach ma ogromny wpływ na przemianę materii. Są dużo mniej kaloryczne niż mięso – nawet drobiowe.
  • Zdrowe serce – duża zawartość Omega, które są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz witamin z grupy B sprawiają, że osoby spożywające regularnie ryby praktycznie nie uskarżają się na choroby układu krwionośnego. Jedzenie ryby wpływa na obniżenie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce.
  • Sprawny umysł – naukowcy dowiedli, że kobiety spożywające w trakcie ciąży duże ilości ryb, rodzą dużo bardziej inteligentne dzieci. Każdy z nas może się przekonać o tym, że wzbogacenie codziennej diety o duże ilości ryb wpływa bardzo pomyślnie na pracę naszego umysłu i w cudowny sposób poprawia pamięć!

Jakie ryby są najlepsze?

Bardzo ciężko jest wskazać, która z ryb najlepiej działa na ludzki organizm. Tak naprawdę zarówno ryby słodkowodne jak i morskie są bardzo zdrowe. Jeśli nie przepadamy za rybami grillowanymi, możemy zajadać się wędzonym łososiem lub makrelą. Z ryb słodkowodnych w Polsce najbardziej popularne są pstrągi, szczupaki, karpie. Wybór ryb morskich jest ogromny. Pamiętajmy jednak, że dla naszego organizmu najlepsze są świeże, przyrządzane na parze lub grillowane, np. z warzywami. Możemy je spożywać pod postacią tatara (z łososia), sałatki (ze śledzia). Możliwości przygotowania ryby jest mnóstwo i na pewno nie można narzekać na monotonię.

Najlepiej jest je kupować w sklepach rybnych oraz na targach, gdzie codziennie przywozi się świeżą rybę. Jeśli kupujemy nieprzetworzone to wybierajmy te, które mają głowy. Po głowie i oczach ryby (mają być szkliste i nie zasnute mgłą), można poznać czy jest ona świeża. W przypadku ryb mrożonych zwracajmy uwagę na datę ważności oraz ilość glazury.

Rekomendowane artykuły

2 komentarze

  1. Ryby są bardzo zdrowe i bardzo podnoszą jakość pracy naszego organizmu. Z własnego doświadczenie polecam, może nie wszystkie są bardzo smaczne, ale na pewno warto je jeść.

  2. czas się przekonać do ryb, chociaż do tej pory uważałem, że nie należą do smacznych.

Dodaj komentarz