Alternatywne metody parzenia kawy

Dla jednych kawa to napój, który ma stawiać na nogi, i to, jak została zaparzona, ma dla nich drugorzędne znaczenie. Liczy się porządny kop kofeinowy na dobry początek dnia. Dla innych natomiast – i można z całą pewnością stwierdzić, że ta grupa stale się powiększa – kawa to styl życia. Coraz częściej ludzie odchodzą od klasycznych naparów z ekspresu ciśnieniowego na rzecz alternatywnych metod parzenia, które dają wiele ciekawych możliwości przyrządzenia napoju o wyjątkowym smaku i aromacie. Jakie sposoby alternatywnego parzenia kawy są obecnie najpopularniejsze?

Alternatywne metody parzenia kawy – co to oznacza?

Parzenie kawy w inny sposób niż przy użyciu ekspresu ciśnieniowego zostało nazwane alternatywnym. Okazuje się, że ten termin jest bardzo pojemny, ponieważ może zmieścić w sobie różne techniki i metody parzenia tego napoju, które dają skrajnie różne rezultaty. Od paru lat kawy alternatywne stają się coraz popularniejsze nie tylko w domach, lecz także w kawiarniach, w których coraz częściej można zamówić drip lub chemex. Poznaj popularne sposoby alternatywnego przygotowywania kawy i wejdź do świata pełnego zachwycających aromatów i smaków!

Drip

kawa przelewowa, którą pokochali miłośnicy alternatywnych metod parzenia

Za kawą przelewową parzoną przy użyciu drippera stoi japońska marka Hario – producent drippera Hario V60, czyli ulubionego akcesorium miłośników alternatywnego parzenia. Cały sekret tkwi w ukrytym w nazwie „V60”, a jest to nic innego jak oznaczenie wartości kąta (60 stopni) odwróconego stożka (V) – bo taki kształt ma ten niepozorny przyrząd. I choć obecnie na rynku dostępne są drippery różnych producentów, wykonane z przeróżnych materiałów (szklane, porcelanowe czy plastikowe), to jedno się nie zmieniło – kawa zaparzona tą metodą w odpowiedni sposób ma wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Przygotowywanie kawy za pomocą drippera polega na przesączaniu wody przez zmielone ziarna, która – właściwie zmielona – znajduje się w papierowym filtrze umieszczonym w dripperze, wcześniej przelanym gorącą wodą, by pozbyć się smaku papieru. Bardzo istotna jest temperatura wody, jej filtrowanie, stopień zmielenia ziaren oraz ich rodzaj, czas przelewania i wiele innych aspektów. Na ten temat powstały już setki artykułów, a im bardziej zapalony miłośnik tej metody parzenia kawy, tym bardziej restrykcyjne zasady stosuje. Właściwie przyrządzony napój jest bardziej łagodny w smaku niż kawa z ekspresu, choć oczywiście wiele zależy od rodzaju ziaren i sposobu parzenia.

Kawiarka

kawa pachnąca włoskim la dolce vita

By dotrzeć do samej esencji tego aromatycznego i mocnego napoju, trzeba by cofnąć się do 1933 roku. To wtedy powstała marka Bialetti, do dziś uważana za synonim kawiarki. Założyciel wspomnianej firmy, Alfonso Bialetti, jest uznawany za ojca tej metody parzenia, ponieważ to za jego sprawą i na jego polecenie powstał ten niepozorny dzbanuszek. Charakterystyczny ośmiokątny kształt urządzenia oraz specyficzne logo przedstawiające mężczyznę z wąsem do dziś kojarzą się z jakością i z wyjątkową kawą, która – podobnie jak w ekspresie ciśnieniowym – powstaje dzięki odpowiedniemu ciśnieniu, jednak za jego wytworzenie odpowiada para. Kawiarki, nie tylko od tego producenta, dostępne są w różnych pojemnościach i gwarantują pyszny napój niemal jak z kawiarni bez konieczności kupowania o wiele droższego ekspresu ciśnieniowego. Co ważne, kawiarkę możesz zabierać ze sobą wszędzie i przygotować kawę na kuchence, w wielu przypadkach można kupić nawet urządzenie z opcją spieniania mleka, więc jest to doskonały wybór też dla osób nielubiących czarnej kawy. Niektóre marki oferują ziarna o takim stopniu zmielenia, by był idealny właśnie do tej metody. A to gwarantuje wyjątkowy aromat i niezwykły smak.

Chemex

kawa trochę jak z drippera, ale w… karafce

Podobnie jak w przypadku drippera i kawiarki, za powstaniem chemexa również kryje się konkretna osoba. Niemiecki wynalazca Peter Schlumbohm w latach czterdziestych ubiegłego wieku wymyślił wyjątkowe urządzenie do parzenia kawy – chemex. Można powiedzieć, że w tej metodzie parzy się napar w bardzo podobny sposób jak w przypadku dripa, jednak chemex ma w sobie coś więcej – wyjątkowy design, który sprawił, że świat oszalał na jego punkcie. Kształtna szklana karafka wygląda bardzo ciekawie, a przecież jemy i pijemy także oczami. Na delikatność lub intensywność duży wpływ mają filtry, przeznaczone specjalnie do użytku właśnie w chemexie. Co więcej, to kawa idealna, żeby się nią dzielić – w przeciwieństwie do kawiarki, w której powstają raczej małe, ale intensywne odpowiedniki espresso, chemex to karafka na kilka filiżanek, w zależności od tego, jak duży wariant wybierzemy. Łagodny, ale rozkosznie kawowy smak naparu zachwyci wielu miłośników tego napoju i alternatywnych metod parzenia.

AeroPress

młodsza siostra innych „alternatywek”

AeroPress to rozwiązanie najmłodsze ze wszystkich wspomnianych w tym artykule, ponieważ powstało zaledwie kilkanaście lat temu w Stanach Zjednoczonych. Młody wiek nie stał się jednak przeszkodą do podboju świata i ta metoda parzenia jest obecnie równie popularna, jak drip czy chemex. Co ciekawe, urządzenie daje kilka możliwości parzenia kawy:

  • metoda klasyczna – po nalaniu wody do kawy nakładamy tłok na cylinder i powoli przeciskamy kawę przez filtr do usłyszenia charakterystycznego syknięcia
  • metoda odwrócona – tłok ustawiamy gumową końcówką do góry, wsuwamy tubę, zalewamy kawę, stawiamy sitko z filtrem na górze, dokręcamy i przeciskamy kawę

AeroPress, mimo swojego nietypowego wyglądu, jest bardzo łatwy w obsłudze i niezwykle uniwersalny, ponieważ można zabrać go ze sobą wszędzie. Jest bardziej wytrzymały niż szklany chemex i nie wymaga postawienia na kuchence jak kawiarka. Podobnie jak w przypadku innych alternatywnych metod parzenia bardzo ważne są stopień zmielenia kawy oraz temperatura wody, a każda różnica w tych kwestiach może znacząco wpływać na smak naparu.

French Press

francuski szyk i prostota parzenia, która zachwyca efektami

French Press Bardzo popularna metoda parzenia, która została wymyślona we Francji, ale zdobyła popularność w wielu innych krajach. Nie bez znaczenia jest tutaj prostota, z jaką można zaparzyć napój, szczególnie że ten prosty na pozór sposób daje naprawdę zaskakująco smaczne efekty. Każdy dzbanuszek tego typu wyposażony jest w tłok w sitkiem na końcu. Wystarczy wsypać kawę – oczywiście właściwie wybraną, zmieloną i w odpowiedniej ilości – zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać i zostawić na 30 sekund. Po tym czasie można przejść do właściwego parzenia, czyli wlać resztę wody, założyć pokrywkę i zostawić na kilka minut. Po zaparzeniu przeciskamy tłok, tak by znalazł się na dnie, i voilà! – pyszna kawa jest gotowa.

A Ty jaką kawę pijesz najchętniej? 🙂

Rekomendowane artykuły