Ograniczenie cukru w codziennej diecie jest zalecane każdemu z nas. Motywowane głównie jest to jego szkodliwym wpływem na nasze zdrowie i organizm. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru sprzyja rozwijaniu się nadwagi i otyłości oraz może doprowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu II czy próchnicy zębów. Jak sobie więc radzić z ograniczeniem jego spożycia?

Cukier działa wysoce uzależniająco, przez co nie jest łatwo pozbyć się go całkowicie z naszej diety. Trzeba również pamiętać, że cukier obecny jest w wielu potrawach, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się ze smakiem słodyczy. Przez ten fakt oraz to, że słodkie dania czy przekąski większości osób po prostu bardzo smakują, wyeliminowanie go z codziennej diety jest dużym wyzwaniem.

Warto też uświadomić sobie, że cukier może skrywać się pod różnymi nazwami – syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna czy syrop kukurydziany to tylko niektóre z nich. Świadomość tych wymiennych nazw oraz pamiętanie o czytaniu etykiet kupowanych produktów to pierwszy krok do ograniczenia spożycia cukru.

Co jeszcze można zmienić w swojej diecie i stylu życia, aby ograniczyć ilość spożywanego cukru?

Prostym sposobem jest zidentyfikowanie, które produkty zawierają nadprogramowe dosłodzenie. Mogą być to np. owocowe jogurty, które mają sporą ilość cukru. Warto więc zastąpić je jogurtem naturalnym, ale z dodatkiem ulubionych owoców.

Sięgając po dżemy, soki owocowe czy gotowe musli, należy również zwrócić uwagę, czy w ich składzie na pierwszym miejscu nie znajduje się cukier.

Gazowane napoje są dosładzane ogromną ilością cukru, więc można postarać się o wyeliminowanie ich ze swojej diety, zastępując je np. naturalnymi sokami, wodą z dodatkiem cytryny i mięty czy domowymi kompotami.

W postanowieniu ograniczania cukru pomaga zrozumienie, w jakich sytuacjach zdarza się nam najczęściej mieć ochotę na słodycze. Czy sięgamy po słodkie przekąski, gdy jesteśmy zestresowani albo smutni? Zajadanie swoich emocji nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem, więc jeśli już musimy sięgnąć po coś słodkiego, to warto wybrać zdrowszy zamiennik batonika czy czekolady. Mogą to być np. daktyle, owoce, które zaspokoją ochotę na słodki smak lub zdrowe, gotowe słodkie przekąski, których coraz więcej jest na naszym rynku.

Jest też ogromna pula przepisów na przygotowanie smacznych i dużo zdrowszych deserów, np. z wykorzystaniem kaszy jaglanej czy też brownie z fasoli, które smakuje wybornie, a ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż oryginał.

Jedzenie dużej ilości cukru wynika głównie z przyzwyczajenia naszych kubków smakowych. Zmiany warto wprowadzać stopniowo, tak aby nasz organizm miał czas na przyzwyczajenie się do nowej sytuacji i zaakceptowanie jej. O wiele lepsze efekty przyniesie sukcesywne zmniejszanie ilości cukru dodawanego do herbaty czy kawy oraz zjadanych pojedynczych kostek czekolady niż całkowite odcięcie się od słodyczy z dnia na dzień.

Mądre planowanie swoich posiłków, dostarczanie organizmowi cukrów pochodzących z owoców i warzyw oraz niedopuszczanie do sytuacji, gdy z braku lepszej opcji, rzucamy się na słodką przekąskę, z pewnością przełoży się na pozytywne zmiany w naszej diecie i ograniczenie nadmiernego spożycia cukru.