Zmniejszanie tkanki tłuszczowej wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, trwającymi nawet przez długie miesiące. Restrykcyjna dieta, regularne sesje treningowe wymagają nie tylko silnej woli, ale również zasobu czasu i pieniędzy.
Wygospodarowanie czasu na ćwiczenia i spędzanie godzin na przygotowaniu zdrowych zbilansowanych posiłków, w wielu przypadkach stanowiłoby wyzwanie. Posiadając codzienne obowiązki, takie jak praca, zajmowanie się domem, itp. swój wolny czas wolimy przeznaczyć na spotykania z bliskimi lub hobby.
Jeśli Twoją pasją nie jest sport, a codzienne ćwiczenia stałyby się uciążliwym obowiązkiem, medycyna proponuje łatwiejszą metodę osiągnięcia szczupłej, atrakcyjnej sylwetki. Co więcej, w przeciwieństwie do liposukcji, jest to metoda całkowicie bezpieczna i nieinwazyjna. Mowa o kriolipolizie, czyli wymrażaniu tłuszczu (dosłownie: krio – zimno, lipoliza – rozkład komórek tłuszczowych). Ta innowacyjna metoda pozwala na pozbycie się do nawet 40% tłuszczu po jednym zabiegu, a wykonać ją można w niemal każdym salonie medycyny estetycznej.
Spis treści
Krótka historia kriolipolizy
Przed pojawieniem się kriolipolizy jedynym zabiegiem, który pozwalał na osiągnięcie szczupłej sylwetki była liposukcja. Jednak ze względu na jej inwazyjność medycyna estetyczna poszukiwała innych metod pozbywania się nadmiaru tłuszczu. W roku 2008 w Stanach Zjednoczonych, dwóch lekarzy – Dieter Manstein i R. Rox Anderson, udowodniło, że komórki tłuszczowe są mniej odporne na działanie zimna niż pozostałe tkanki. Odkrycie to zrewolucjonizowało rynek medycyny estetycznej, wprowadzając kriolipolizę do podstawowej oferty gabinetów urody. W Unii Europejskiej wykonywanie metody wymrażania dozwolone jest od 2009 r.
Opis zabiegu
Kriolipoliza pozwala na pozbycie się tkanki tłuszczowej z newralgicznych miejsc, takich jak: brzuch, zewnętrzna i wewnętrzna strona ud, talia, ramiona, boczki, łydki, dolna część pleców. Rozwiązuje problem nierównomiernie rozłożonego tłuszczu, więc jest odpowiednia nie tylko dla osób z nadwagą, ale również dla tych z prawidłowym poziomem tłuszczu, którym zależy na poprawieniu proporcji ciała.
Oprócz redukcji tkanki tłuszczowej, kriolipoliza pozytywnie oddziałuje też na stan skóry oraz zmniejsza cellulit. Należy mieć jednak na uwadze, że krioterapia to zabieg modelujący, który nie rozwiązuje problemu otyłości. W leczeniu nadmiernej wagi efektywne są jedynie inwazyjne zabiegi (np. liposukcja).
Aby przeprowadzić kriolipolizę na mniejszych partiach ciała – przy usuwaniu podwójnego podbródka albo nadmiaru tłuszczu nad kolanami, trzeba wykorzystać mniejszą, niż tradycyjna, głowicę. Chociaż zabieg na niewielkie części ciała jest mniej popularny na rynku, niektóre salony mają go w swojej ofercie. Wymrażanie tłuszczu może być z powodzeniem wykonywane również przy zmniejszaniu przerostu piersi u mężczyzn (ginekomastia).
Przebieg kriolipolizy
Zabieg opiera się na zasysaniu konkretnej części ciała, co sprawia, że pacjent nie odczuwa żadnego bólu, a następnie wymrożeniu tkanki w temperaturze od 5 do nawet! -10 stopni Celsjusza w zależności od ilości tłuszczu i pożądanych efektów. Osobom z wagą w normie lub z niewielką nadwagą, polecany jest zabieg w granicach od 5 do 0 stopni Celsjusza. Dla osób z większą tkanką tłuszczową w organizmie powinny być stosowane niższe temperatury.
Nie przeprowadza się zabiegów schładzających ciało poniżej -10 stopni Celsjusza, aby nie doprowadzić do odmrożeń i zapobiec uszkodzeniom narządów wewnętrznych i naczyń krwionośnych.
Na rynku korzysta się wyłącznie z urządzeń zatwierdzonych przez Komisję Europejską, co zapewnia bezpieczeństwo przebiegu kriolipolizy.
Kriolipolizę wykonuje się poprzez przystawianie głowicy do wybranej partii ciała. Podczas jednego zabiegu możliwe jest pojedyncze przyłożenie głowicy do problematycznego obszaru. Głównie ze względu na ograniczenie czasowe, jednocześnie zabiegowi można poddać 3 różne obszary – średnio zabieg trwa od 30 minut do 1 godziny.
Kolejny zabieg na tą samą partię można powtórzyć dopiero po upływie 3 miesięcy. Koszt kriolipolizy przelicza się na liczbę przyłożeń aplikatora i oscyluje on wokół 150 – 1000 zł, w zależności od powierzchni poddanej zabiegowi i renomy kliniki oferującej usługę.
Efekty zabiegu
Już jedna sesja kriolipolizy umożliwia zredukowanie ilości tłuszczu nawet o 40%, co odpowiada stracie kilku centymetrów w obwodzie. Wymrożone komórki tłuszczowe nie mają zdolności odnawiania się, więc efekty zabiegu nie zanikają z upływem czasu. Należy pamiętać, że połączenie metody wymrażania z zdrową dietą i ruchem przynosi najlepsze rezultaty.
W kriolipolizie wykorzystuje się właściwości komórek tłuszczowych, które nie mają odporności na zimno i podczas spadku temperatury ulegają rozkładowi, a następnie są metabolizowane przez organizm. Metoda nie wpływa negatywnie na pozostałe tkanki organizmu, co czyni ją bezinwazyjną i bezpieczną dla większości pacjentów. Przez wykorzystanie naturalnych procesów metabolicznych, pełny efekt krioterapii osiąga się po około 3 miesiącach od przeprowadzenia zabiegu. Jednak pierwsze zmiany widać już po 3 tygodniach.
Zaczerwienienie i lekkie obrzęki to naturalne następstwa zabiegu, którymi nie należy się przejmować. W niektórych przypadkach w miejscu przyłożenia głowicy powstaje nieduży krwiak, utrzymujący się przez kilka dni. Po kriolipolizie pacjent może wrócić do normalnej aktywności, z wykluczeniem wykonywania intensywnych treningów do 10 dni po zabiegu.
Zalecenia przed i po zabiegu
Ponieważ kriolipoliza wykorzystuje naturalne procesy metaboliczne, 3 dni przed zabiegiem nie należy obciążać pracy wątroby, tzn. jeść ciężkostrawnych posiłków, spożywać alkoholu, kofeiny, dużej ilości cukru oraz zrezygnować z opalania na 2 tygodnie przed wykonaniem metody wymrażania tłuszczu. Dodatkowo, warto wypijać około 2-3 l litry wody dziennie, aby wspomóc działanie układu limfatycznego.
Aby zadbać o ciało po zabiegu, należy powstrzymać się od wykonywania peelingów chemicznych, uczęszczania na saunę, kąpieli w chlorowanej lub gorącej wodzie oraz unikać opalania (szczególnie w solarium). Ze względu na wrażliwość obszaru poddanego kriolipolizie, przez 1-2 tygodnie po zabiegu nie powinno się poddawać masażom.
Przeciwskazania
Krioterapia jest stanowczo odradzana w poniższych przypadkach:
– choroba Raynauda,
– egzema, popękane naczynka lub uszkodzona skóra w miejscu zabiegu,
– rozrusznik serca,
– zaburzenia krążenia,
– krioglobulinemia,
– problemy z pracą wątroby, nerek,
– zaawansowana cukrzyca,
– ciąża i karmienie piersią.
Dodatkowo, lekarz lub kosmetolog przeprowadza indywidualną ankietę, dzięki której ocenia, czy może wykonać zabieg.
Alternatywy dla kriolipolizy
Wśród zabiegów gwarantujących redukcję tłuszczu znajdują się:
– Liposukcja – czyli metoda odsysania tłuszczu. Zapewnia największy ubytek tkanki tłuszczowej w stosunku do innych technik oraz pozwala na pozbycie się zwiotczałej skóry (np. powstałej po ciąży, szybkim chudnięciu), ale, w przeciwieństwie do kriolipolizy, wymaga o wiele dłuższego okresu rekonwalescencji.
– Lipoliza iniekcyjna – polegająca na wstrzykiwaniu podskórnie preparatu rozpuszczającego komórki tłuszczowe. Lipoliza iniekcyjna nie sprawdza się w przypadku otyłości – stosuje się ja przy niewielkim otłuszczeniu, głównie w eliminowaniu tkanki tłuszczowej na małych, opornych na odchudzanie obszarach, takich jak podbródek, fałdki pod pachami, okolice kolan. Iniekcje są bezpieczną metodą na pozbycie się niechcianego tłuszczu.
– Liposukcja ultradźwiękowa – nowoczesny zabieg, wykorzystujący fale ultradźwiękowe do rozbijania tkanki tłuszczowej. Jest w pełni nieinwazyjny i działa także ujędrniająco na skórę.
– Endermologia – masaż głowicami próżniowymi, który ujędrnia i pomaga w zmniejszaniu tkanki tłuszczowej. Ten zabieg jest najbardziej czasochłonny w porównaniu do pozostałych technik – uzyskanie widocznych efektów wymaga przeprowadzenia nawet od 10 do 15 serii.
Ogromną zaletą kriolipolizy jest jej bezinwazyjność i rezultaty widoczne już po jednym zabiegu. Zazwyczaj kriolipolizę powtarza się dwu lub trzykrotnie, choć wielu klientów zauważa efekty niemal natychmiastowo. Ponadto klient może wrócić do swoich codziennych aktywności bezpośrednio po przeprowadzeniu wymrażania tłuszczu.