Bez czarny zwany również dzikim bzem, to roślina z rodziny piżmakowatych (należy do niej również kalina). Kiedyś zaliczany  również do rodziny roślin bzowatych i przewiertniowatych. Bez to rozłożyste drzewo lub krzew, z białymi kwiatami zebranymi w baldachogrona i ciemnoczerwonymi owocami – kulistymi pestkowcami.  Kwitnie w okresie od maja do lipca, a owoce zbierane są w miesiącach letnich  tj. w lipcu i sierpniu.

W  Polsce bez czarny znany  jest również pod innymi nazwami np. bez pospolity, bez lekarski, bez apteczny. Jest to roślina, która nie ma szczególnych wymagań jeżeli chodzi o środowisko, w którym funkcjonuje. Bez można spotkać na ternie całego kraju w różnych miejscach m.in. na polach, przy drogach i budynkach oraz w lesie. Ze względu na swoje właściwości jest wykorzystywany jako roślina lecznicza, kosmetyczna, ale też jadalna.

Kuracja bzem

W leczeniu istotną cechą kwiatu bzu jest działanie napotne oraz przeciwgorączkowe. W medycynie ludowej napar z czarnego bzu polecany jest w walce z grypą, przeziębieniem, zapaleniem gardła. Stanowi bogate źródło witaminy C.

Bez w kuchni

Bez czarny wykorzystywany jest również w kuchni. Do najpopularniejszych przepisów z bzem w roli głównej zalicza się  lemoniadę, placki z kwiatami bzu, czy wino.

Kosmetyczne właściwości bzu

Bez ze względu na swoje właściwości jest szeroko wykorzystywany również w kosmetyce. Ma zastosowanie nie tylko wewnętrzne, ale także zewnętrzne. Jest składnikiem kosmetyków produkowanych przez duże koncerny kosmetyczne, ale także samodzielnie na własne potrzeby. Bez jest naturalnym kosmetykiem, który najszersze zastosowanie ma w leczeniu problemów skórnych.

Szczególnie dobrze radzi sobie ze skórą trądzikową, tłustą, czy mieszaną, ale także ze skórą dojrzałą, na której widoczne są pierwsze zmarszczki.  Bez łagodzi podrażnienia i stany zapalne, oczyszcza i pobudza skórę, co pomaga szczególnie w leczeniu skóry trądzikowej. Prostym przykładem kosmetyku  działającego na ten rodzaj skóry jest woda z kwiatów czarnego bzu, która działa jak tonik.  Kosmetyk działa antybakteryjnie i dokładnie dezynfekuje skórę twarzy. Roślina ta ma również zastosowanie w łagodzeniu oparzeń słonecznych.

Dzięki witaminom takim jak: C, B i A, substancjom mineralnym oraz związkom chemicznym (rutyna, garbniki), bez działa przeciwutleniająco i regenerująco. Należy zaznaczyć, że witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, a zatem bez z powodzeniem wykorzystywany jest  w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz kosmetykach antycellulitowych. Ciekawym przykładem wykorzystania bzu w walce z cellulitem jest kąpiel bzowa, która pobudza krążenie. Natomiast ze względu na dużą zawartość  rutyny uszczelnia naczynia krwionośne i ma właściwości przeciw rodnikowe, czyli chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się.

Z kolei napar z bzu stosuje się do wybielania piegów, jako tonik do twarzy oraz składnik kremów łagodzących i wybielających. Kremy na bazie kwiatów czarnego bzu wpływają na nawilżenie, wygładzenie oraz natłuszczenie skóry.

Kosmetyki zawierające czarny bez nadają się do codziennej pielęgnacji. Preparaty uzyskane z  jego kwiatów są zawsze świeże i ekologiczne, wszystko zgodnie z naturą. Bez jest również doskonałą rośliną do kosmetycznych eksperymentów w domowym laboratorium.