Connect with us

Cześć, czego szukasz?

MedicaMedica

Aktywność fizyczna

Czym są kwasy omega?

Rodzaje kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka

Kwasy tłuszczowe to organiczne związki chemiczne z grupy kwasów karboksylowych, które pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. W zależności od liczby wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla w łańcuchu węglowym, można wyróżnić kilka rodzajów kwasów tłuszczowych:

  1. Kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) – posiadają tylko pojedyncze wiązania węgiel-węgiel. Znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, mięso, tłuste sery, ale także w olejach roślinnych (np. kokosowym, palmowym).
  2. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) – posiadają jedno wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym. Znajdują się w oliwie z oliwek, orzechach nerkowca, awokado, nasionach sezamu, migdałach, ale także w tłustych rybach.
  3. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA) – posiadają dwa lub więcej wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym. Dzielą się na kategorie kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki), siemieniu lnianym, orzechach włoskich, a także w oleju z ryb. Kwasy tłuszczowe omega-6 natomiast znajdują się w olejach roślinnych (np. słonecznikowym, sojowym), nasionach słonecznika i dyni, orzechach.
  4. Kwasy tłuszczowe trans – są to kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku przemian chemicznych zachodzących w tłuszczach pod wpływem wysokiej temperatury (np. w trakcie smażenia). Są one szkodliwe dla organizmu i zaleca się ograniczenie ich spożycia. Produkty bogate w kwasy tłuszczowe trans to m.in. fast foody, przekąski typu chipsy, ciastka, a także margaryny.

Czym są kwasy tłuszczowe omega

Kwasy tłuszczowe omega to rodzaj kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (PUFA), których nazwa pochodzi od pozycji wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym. Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ponieważ nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane w diecie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawierają wiązanie podwójne na trzecim atomie węgla od końca łańcucha węglowego. Do najważniejszych przedstawicieli kwasów omega-3 należą kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, a także mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Kwasy tłuszczowe omega-6 zawierają wiązanie podwójne na szóstym atomie węgla od końca łańcucha węglowego. Do najważniejszych przedstawicieli kwasów omega-6 należą kwas linolowy (LA), arachidonowy (AA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). Kwasy omega-6 są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także biorą udział w procesach zapalnych i regeneracji tkanek.

Ważne jest zachowanie równowagi między spożyciem kwasów omega-3 i omega-6, ponieważ ich nierównowaga może prowadzić do stanów zapalnych i chorób przewlekłych. Zaleca się spożywanie więcej kwasów omega-3, zwłaszcza w postaci naturalnej, np. poprzez spożywanie tłustych ryb.

Oznaczenie kwasów tłuszczowych omega

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 można oznaczyć przy użyciu specjalnych symboli lub liczb, które wskazują na pozycję wiązań podwójnych w ich cząsteczkach. Oto kilka sposobów oznaczenia kwasów tłuszczowych omega:

  • Oznaczenie pozycji węgla na którym znajduje się pierwsze wiązanie podwójne. Przykładowo, kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest kwasy tłuszczowym omega-3, ma pierwsze wiązanie podwójne między trzecim a czwartym atomem węgla od końca metylowego.
  • Skrótowa nazwa kwasu tłuszczowego. Przykładowo, kwas alfa-linolenowy jest oznaczany jako ALA, a kwas linolowy (który jest kwasy tłuszczowym omega-6) jest oznaczany jako LA.
  • Numeracja pozycji węgli od końca metylowego. Przykładowo, kwas alfa-linolenowy może być oznaczany jako 18:3n-3, co oznacza, że łańcuch węglowy składa się z 18 atomów węgla, ma 3 wiązania podwójne, a pierwsze z nich znajduje się między trzecim a czwartym atomem węgla od końca metylowego.

Oznaczenie kwasów tłuszczowych omega może być ważne dla diety, ponieważ kwasy omega-3 i omega-6 mają różne właściwości i wpływają na organizm w inny sposób. Znając oznaczenie kwasów tłuszczowych omega, łatwiej jest zrozumieć ich rolę w diecie i wybierać produkty bogate w odpowiednie kwasy tłuszczowe.

Czym jest niedoboru kwasów omega

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Niezbędne kwasy tłuszczowe są ważne dla funkcjonowania organizmu i wpływają na wiele procesów metabolicznych.

Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, a także może powodować problemy z koncentracją, nastrojem i pamięcią. Mogą pojawić się objawy skórne, takie jak suchość i łuszczenie się skóry, a także problemy z oczami, takie jak suchość oczu i zaburzenia widzenia.

Niedobór kwasów omega-6 również może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, a także do problemów skórnych, takich jak suchość i podrażnienie skóry. Może również powodować problemy z układem odpornościowym i zwiększać ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

W przypadku niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zaleca się włączenie do diety produktów bogatych w te kwasy tłuszczowe. W przypadku braku takiej możliwości, suplementacja może być rozważana pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Co jeżeli jest nadmiar kwasów omega w organizmie człowieka ?

Podobnie jak niedobór, nadmiar kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 może wpłynąć na zdrowie człowieka. Jednak w większości przypadków nie jest to problem dla zdrowych osób, którzy stosują zrównoważoną dietę.

Jednakże, spożywanie dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może prowadzić do zwiększenia ryzyka krwawienia, szczególnie u osób, które przyjmują leki przeciwkrzepliwe. Nadmiar kwasów omega-3 może także powodować problemy trawienne, takie jak biegunka, wzdęcia i nudności.

Spożywanie nadmiernych ilości kwasów tłuszczowych omega-6, zwłaszcza w stosunku do omega-3, może wpłynąć na rozwój stanów zapalnych i zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Z tego powodu, zbilansowana dieta zawierająca odpowiednią proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest ważna dla zdrowia. Zwykle zaleca się spożywanie więcej kwasów omega-3, ponieważ większość ludzi ma tendencję do spożywania większej ilości kwasów tłuszczowych omega-6 niż omega-3. Jednakże, nie należy przekraczać zalecanych dawek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Zobacz inne wpisy

Dieta

Znany naszym babciom pełen witamin sok brzozowy wraca do łask. Ten naturalny specyfik kupić można obecnie zarówno w sklepach ekologicznych, jak również w Internecie,...

Bez kategorii

Łuszczyca – choroba naszych czasów Według raportu Ocena całkowitych społeczno-ekonomicznych kosztów występowania łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów z perspektywy gospodarki państwa na tę chorobę...

Zdrowie psychiczne

„Czuję ciepło, serce zaczyna mi szybciej bić… drżą kolana… co się dzieje?! Boże, chyba jestem chora. Tak, na pewno. Mam czterdzieści lat, uderzenia gorąca...

Dieta

Łuszczyca paznokcia – ten, kto na nią cierpi, dobrze wie, jak twardym jest przeciwnikiem. Jej objawy są często trudne do wyleczenia, wystarczy natomiast jeden...

Copyright © 2020 Medica.pl