Lekkostrawna i kolorowa. Sprawdź, co powinieneś jeść, a czego unikać, by skutecznie walczyć z łuszczycą. Talerz ma znaczenie!
Łuszczyca jest autoimmunologiczną niezakaźną chorobą o podłożu genetycznym i nie ma na nią jednego skutecznego lekarstwa. Dlatego tak ważne w walce z nią jest łączenie nowoczesnej farmakoterapii i preparatów dermo-kosmetycznych z dobrze zbilansowaną dietą, zdrowym stylem życia i aktywnością sportową. Naukowcy udowodnili, że otyłość i nadwaga wiążę się z podwyższonym ryzykiem rozwoju łuszczycy i jej ciężkim przebiegiem, a wyniki swoich wieloletnich badań opublikowali na łamach prestiżowego „Journal of the American Academy of Dermatology”. Utrata zbędnych kilogramów korzystnie wpływa więc na kliniczny przebieg choroby i łagodzi jej objawy.
Z kolei prof. Michael Tirant, światowej sławy australijski biochemik i autor pionierskich badań nad łuszczycą, wykazał związek diety mieszkańców Chin, Japonii i Polinezji z odpornością na tę właśnie chorobę skóry. W tej części kontynentu występuje ona o wiele rzadziej niż np. u ludności północnej Syberii, co oznacza, że orientalna kuchnia bogata w witaminy, zielone warzywa i ryby oraz uboga w mięso sprzyja walce z łuszczycą i jej objawami. W Medica.pl przeglądamy menu pacjenta i podpowiadamy, co jeść, by zapobiec nasileniu objawów i wydłużyć okresy bez nawrotu choroby.
Spis treści
Zalecenia dietetyczne: kwasy omega-3, antyoksydanty, witaminy
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną, dlatego w jadłospisie pacjenta powinny
znaleźć się produkty o właściwościach przeciwzapalnych, bogate w witaminę D i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, Ich źródłem są: tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, śledzie, a także algi, migdały, orzechy włoskie i oleje roślinne ( olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oprócz łagodzenia przebiegu łuszczycy, ma również działanie przeciwcukrzycowe, poprawiające profil lipidowy oraz działanie przeciwzapalne.
Talerze pacjentów powinny być kolorowe od świeżych warzyw i owoców zawierających związki przeciwutleniające, minerały i witaminy, ujędrniający skórę beta-karoten, kwas foliowy, przeciwzapalny selen i przyspieszający gojenie ran cynk. Do codziennego jadłospisu warto wprowadzić więc: jarmuż, brokuły, szpinak, czerwoną paprykę, pomidory, marchew, brukselkę, maliny, truskawki, awokado.
Dieta bezglutenowa zalecana jest tylko w przypadku współwystępowania u pacjentów z łuszczycą celiakii.
Przeciwskazania:
Wyeliminuj z diety czerwone mięso, cukry, produkty wysoko przetworzone i odwadniające ( kawa, alkohol), ostre potrawy i warzywa z dużą ilością związków siarki, takie jak fasolka i groch. Ponadto łuszczyca nie lubi czekolady i serów pleśniowych. Ogranicz sól.
Suplementacja: selen do zadań specjalnych
Rekomendacje dotyczące suplementacji w leczeniu łuszczycy wydał zespół amerykańskich badaczy, który przebadał ponad 4,5 tysiąca pacjentów z chorobami łuszczycowymi. Zaobserwowano u nich niskie stężenie selenu, co może być czynnikiem rozwoju choroby.
Dodatkowo suplementacja selenem hamuje wydzielanie TNF-α u chorych. Dlatego stosowanie diety zawierającej selen, koenzym Q i witaminę E u pacjentów z erytrodermią łuszczycową i zajęciem stawów powoduje zauważalną poprawę stanu klinicznego.
Pij dużo wody i ziół
Wskazane jest picie dużej ilości wody oraz soków i herbat ziołowych uelastyczniających skórę oraz łagodzących i kojących zmiany chorobowe.Warto włączyć do diety napary o właściwościach przeciwzapalnych, np. z dziurawca zwyczajnego i pokrzywy czy z nagietka lekarskiego, krwawnika pospolitego i fiołka trójbarwnego.
Odżywiaj się regularnie, różnorodnie, zdrowo, pełnowartościowo. Skonsultuj się z dietetykiem lub sięgnij po jedną z wielu dostępnych na księgarskich półkach publikacji zawierających szczegółowe rekomendacje żywieniowe i przepisy skomponowane z myślą o chorych na łuszczycę. Testuj i sprawdzaj produkty, które najlepiej służą Twojemu zdrowiu.
źródła: www.luszczyca.edu.pl