Connect with us

Cześć, czego szukasz?

MedicaMedica

Dieta

Najlepsza mąka na świecie!

Mąka durum – co to takiego?

Mąka durum jest zdecydowanie najzdrowsza spośród wszystkich mąk oferowanych na rynku. Zawiera mnóstwo witamin i związków, mających korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Bogata w błonnik pozytywnie wpływa na procesy trawienia i przemianę materii w organizmie. Jest lepiej przez niego tolerowana niż zwykła mąka pszenna czy też skrobia ziemniaczana. Mąkę durum otrzymuje się z ziaren zbóż o nazwie triticum turgidum durum. Procesowi mielenia podlegają jednak nie czyste ziarna, ale także ich okrywa nasienna i to ona właśnie jest niezwykle bogatym źródłem składników mineralnych, a przede wszystkim witamin z grupy B. Charakterystyczny jest jej mocno żółty kolor.

Gdzie znajdziemy mąkę durum?

Mąkę durum, zwaną również semoliną, można kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością (bezpieczeństwo żywności). Sprzedawana jest w opakowaniach kilogramowych również w postaci bardzo drobnej kaszki. Przypomina ona strukturą kaszkę manną. Można ją wykorzystać do robienia domowego makaronu albo spodu do pizzy. Jeśli o makaronach wspomnieliśmy dodajmy, że właśnie te, wytwarzane z mąki durum są najlepsze. Ich niewątpliwą zaletą jest duża zawartość witamin i innych składników, ale o tym już wiemy. Makarony wytwarzane z mąki durum są nie tylko zdrowe i smaczne, ale w przeciwieństwie do produktów wytwarzanych z innych mąk zawsze są po ugotowaniu al dente i nie sklejają się.

Coraz bardziej powszechne w Polsce makarony z mąki durum producenci oferują w różnych kształtach. Możemy więc zajadać się rurkami, nitkami, spaghetti, świderkami, wstążkami, czy też „ziarenkami ryżu”. Kupując makaron w sklepie należy zwracać uwagę na jego kolor i skład. Z całą pewnością te osoby, które pierwszy raz spróbują makaronu z mąki durum będą zaskoczone jego walorami smakowymi. Może się okazać idealnym składnikiem diety ponieważ jest lepiej tolerowany przez organizm. Zasady gotowania makaronów z semoliny są dokładnie takie same jak w przypadku makaronów razowych. Te osoby, które posiadają taką możliwość powinny jeść wyłącznie makarony durum i razowe, wykluczając ze swojej diety całkowicie produkty wytwarzane z białych mąk.

1 Comment

1 Comment

  1. modna

    28 kwietnia 2014 at 16:45

    mi się wydaje, że spożywanie mąki na pewno nie należy do zdrowych.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zobacz inne wpisy

Dieta

Znany naszym babciom pełen witamin sok brzozowy wraca do łask. Ten naturalny specyfik kupić można obecnie zarówno w sklepach ekologicznych, jak również w Internecie,...

Bez kategorii

Łuszczyca – choroba naszych czasów Według raportu Ocena całkowitych społeczno-ekonomicznych kosztów występowania łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów z perspektywy gospodarki państwa na tę chorobę...

Zdrowie psychiczne

„Czuję ciepło, serce zaczyna mi szybciej bić… drżą kolana… co się dzieje?! Boże, chyba jestem chora. Tak, na pewno. Mam czterdzieści lat, uderzenia gorąca...

Dieta

Łuszczyca paznokcia – ten, kto na nią cierpi, dobrze wie, jak twardym jest przeciwnikiem. Jej objawy są często trudne do wyleczenia, wystarczy natomiast jeden...

Copyright © 2020 Medica.pl