Stevia zawiera bardzo dużo związków słodzących co sprawia, że jest coraz większą konkurencją dla tradycyjnego cukru, ale także dla ksylitolu, który od pewnego czasu podbija europejski, a szczególnie polski rynek. Podczas, gdy w Ameryce Południowej znana jest już niemal od stu pięćdziesięciu lat, w Unii Europejskiej używa się jej od piętnastu lat. Jak do tej pory naukowcy nie wykazali żadnych właściwości szkodzących tej słodkiej rośliny. Osoby, które jej używają do słodzenia nie zauważają żadnych skutków ubocznych. Udowodniono natomiast, że wykazuje ona działanie grzybobójcze i przeciwbakteryjne, reguluje ciśnienie, jest doskonale tolerowana przez cukrzyków! Substancję słodzącą otrzymuje się z liści rośliny o nazwie stevia rebaudiana pochodzącej z Paragwaju. Uzyskany stewiozyd jest niemal 300 razy bardziej słodki od tradycyjnego cukru!! Na jej rzecz przemawia przede wszystkim fakt, że stevia jest znacznie mniej kaloryczna, a to może spowodować rewolucję w dietetyce.
Chudnąć na słodko?!
Dzięki odkryciu właściwości stevii coraz więcej osób ma okazję chudnąć i nie rezygnować z jedzenia słodkich dań. Ponieważ zachowuje swoje właściwości w wysokich i niskich temperaturach, pozostawia daleko w tyle aspartam i sztuczne substancje słodzące. Bez najmniejszych problemów możemy upiec ciasto, przygotować naleśniki, czy też zrobić domowe lody, które po użyciu stevii będą miały znacznie niższą wartość kaloryczną. Dla porównania – 100g cukru ma 405kcal, a stevia nie ma ich w ogóle. Za 350g mielonych liści stevii zapłacimy około 60zł. Bierzmy jednak pod uwagę, że 300 razy słodszej od cukru substancji używamy znacznie mniej! Na naszym rynku dostępna jest stevia w postaci:
Soku lub koncentratu – wystarczy dolać do wybranej potrawy;
Mielonych liści – proszek, który nie rozpuszcza się w wodzie;
Całych liści – liście parzy się jak herbatę, a wywar łączy z innymi płynami;
Pastylek – rozpuszczalnych w płynach.
Czy nie jest to cudowna wiadomość dla wszystkich łakomczuchów, którzy pragną schudnąć i miłośników łakoci?!