Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale w jamie ustnej człowieka bytuje ponad 600 rodzajów różnorakich bakterii… Jakie są najczęstsze schorzenia błony śluzowej jamy ustnej i jak je rozpoznać?

 

Pocałunek z ukochanym? Używanie jednej szklanki lub sztućców? Witajcie nowe bakterie! Trzeba jednak zauważyć, że większość bakterii, która zamieszkuje jamę ustną, jest niegroźna. Problemy pojawiają się przy nieodpowiedniej higienie, urazach mechanicznych i w połączeniu ze szkodliwymi nawykami żywieniowymi.

 

Grzybica

 

Kandydoza jamy ustnej jest wywoływana przez drożdżaki Candida albicans, które są naturalnie obecne w naszym organizmie, np. w jelitach. Niewłaściwa dieta bogata w węglowodany, brak higieny, a przede wszystkim osłabienie odporności i stres mogą spowodować ich nadmierny rozrost. Gdy opanują naszą jamę ustną, to na języku i śluzówce pojawi się biały nalot, owrzodzenia, mogą też pękać owrzodzone kąciki ust. Nieleczona kandydoza jest niebezpieczna, bo może rozpanoszyć się w innych częściach naszego ciała. Grzybica – leczenie: zazwyczaj stosuje się antybiotyki oraz maści z antybiotykiem, konieczna jest zmiana diety i ograniczenie spożycia cukrów.

 

Afty

 

Afty to bolesne owrzodzenia na śluzówce jamy ustnej. Bardzo często skarżą się na nie małe dzieci i osoby o osłabionej odporności. Wśród przyczyn wymienia się substancje drażniące śluzówki (składniki jedzenia lub pasty do zębów), urazy mechaniczne (przygryzienie wnętrza policzka, zabiegi stomatologiczne), niedobory witamin i minerałów, anemię, zaburzenia hormonalne. Jeśli afta pojawia się się okazyjnie i po około dwóch tygodniach znika, to nie ma powodu do obaw, jednak nawracające owrzodzenia wnętrza ust powinny już zaniepokoić i wtedy należy szukać przyczyn głębiej. W przypadku leczenia aft z reguły nie jest konieczne stosowanie żadnych specyfików, ale w aptece dostępne są preparaty i ziołowe płukanki, które odkażą nadżerki i przyspieszą ich gojenie się. Nie należy spożywać produktów bardzo kwaśnych i ostrych, gdyż tylko bardziej podrażnią błonę śluzową.

 

Gronkowiec

 

Gronkowiec to bakteria, której większość z nas jest nosicielami. W stanie uśpienia, gdy organizm jest silny, nie daje o sobie znać. Jeśli jednak przeżywamy trudniejszy okres w życiu, mamy dużo stresu i łatwo się zaziębiamy, to bakteria może zacząć siać spustoszenie w naszym organizmie. Gronkowca możemy spotkać na skórze, w błonie śluzowej nosa i gardła. Leczenie zazwyczaj polega na podaniu antybiotyków, niestety gronkowiec łatwo się na nie uodparnia, przez co leczenie musi być powtarzane.

 

Infekcje gardła i krtani

 

Lato to czas żniw dla zapalenia gardła i krtani. Towarzyszy im często wysoka gorączka, osłabienie organizmu, drapanie, pieczenie i uczucie suchości w gardle. Może nas dopaść po przebytej infekcji wirusowej, w przypadku wyziębienia błony śluzowej, zmęczenia wielogodzinnym mówieniem/śpiewaniem lub wysuszenia śluzówki. Krtań – leczenie: ważne jest picie dużej ilości płynów (ani zimnych, ani gorących), aby nawilżyć śluzówkę i wzmóc produkcję śliny, podawanie środków przeciwzapalnych, łagodzących pieczenie i chrypkę. Skuteczne są też inhalacje olejkami lub mieszankami ziołowymi.

 

Codziennie narażamy się na kontakt z różnego rodzaju bakteriami i toksynami. Dbałość o jamę ustną jest szczególnie ważna, bo mechaniczny uraz czy krwawiące dziąsła są bezpośrednimi kanałami, przez które mogą się one dostać do naszego krwioobiegu.