Dieta sezonowa. Jak jeść zdrowo, tanio i zgodnie z kalendarzem?

Życie w zgodzie z własnym rytmem oraz z rytmem świata daje wiele harmonii, spokoju i szczęścia, a dbanie o siebie w zgodzie z naturą ma doskonały wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dlatego dieta sezonowa jest kluczem do zdrowego oraz taniego odżywiania się na co dzień. Jeśli uwzględnisz w diecie kalendarz sezonowych owoców i warzyw, Twój jadłospis będzie nie tylko różnorodny, lecz także pełen smaku, witamin i potrzebnych składników odżywczych. Dlaczego warto stosować dietę sezonową?

Czym jest dieta sezonowa?

Dieta sezonowa to tak naprawdę nie dieta, lecz sposób odżywiania się i styl życia. Nie wymaga od nas wielu wyrzeczeń, ale jedynie dopasowania się do naszej planety. A ponieważ natura doskonale wie, co jest dobre, powinniśmy czasem zastanowić się nad naszymi nawykami i wsłuchać się w rytm naszego organizmu oraz Ziemi. Najważniejsze założenie diety sezonowej to stosowanie w kuchni produktów, które w danym terminie są świeże, tanie i powszechnie dostępne, ponieważ właśnie trwa na nie sezon. Z niecierpliwością wyczekujemy pierwszych truskawek, cieszymy się jak dzieci na sezon szparagowy i zachwycamy się smakiem świeżych leśnych grzybów. Dlaczego więc nie podchodzić z takim samym entuzjazmem i radością do każdego innego produktu – choćby do z pozoru zwykłego (a w rzeczywistości pysznego, kolorowego i superzdrowego) buraka?

Jeśli jesz zgodnie z kalendarzem, jesz dobrze – dla siebie i dla środowiska

Najzdrowsze jest to, co świeże, uprawiane lokalnie. Dlatego jedzenie zgodnie z kalendarzem wzrostu warzyw i owoców wpływa bardzo dobrze na nasz organizm, który dopasowuje się do naturalnego rytmu natury. Produkty lokalne nie mają też za sobą długiej drogi z Egiptu, Hiszpanii czy Ameryki Południowej, a dzięki temu są świeże i bardziej przyjazne środowisku. Świeża polska truskawka, kupiona w szczycie sezonu w osiedlowym warzywniaku czy bezpośrednio od rolnika, ma o wiele więcej witamin i smaku niż truskawka importowana, owinięta w plastik i sprzedawana w środku zimy w supermarketach. Po co mamy jeść coś, co nie dostarcza nam zbyt wielu witamin i składników odżywczych, a w dodatku nie zachwyca nas smakiem i zapachem? W dodatku wcale nie jest tanie!

Jesz produkty sezonowe, oszczędzasz pieniądze

To żadna tajemnica – gdy pojawiają się pierwsze szparagi czy pierwsze główki młodej polskiej kapusty, ich cena jest dość wysoka. Z czasem jednak, im bliżej szczytu sezonu, tym tańsze stają się te produkty. Kupowanie ich w takim momencie jest więc dobre nie tylko dla naszych kubków smakowych i naszego organizmu, lecz także dla naszego portfela – możemy sporo zaoszczędzić, jeśli postawimy na lokalne płody rolne wtedy, kiedy akurat jest na nie sezon.

Jak wydłużyć sezon na ulubione owoce i warzywa?

Oczywiście nikt nie zabroni nam jeść truskawek w grudniu ani bobu w lutym, jednak kupienie świeżych i smacznych owoców poza sezonem graniczy z cudem albo okazuje się bardzo drogie. Alternatywą jest kupowanie produktów mrożonych, które są tańsze, ale które jakościowo i smakowo nie zawsze są najlepsze. Dlatego idealnym sposobem na wydłużenie sezonu na nasze ulubione owoce i warzywa jest mrożenie ich samodzielnie w domu. Gdy dany produkt jest tani, warto kupić go więcej i zamrozić na później. Dzięki temu, gdy szczypiący mróz sprawi, że zatęsknimy za słońcem i upałem, będziemy mogli w każdej chwili poczuć smak lata na języku.

Skarby wiosny – co jeść w sezonie wiosennym?

  • Szczaw to niskokaloryczna i niedoceniana roślina, która odmładza organizm, dostarcza sporo witaminy C oraz żelaza, a także wspiera pracę układu trawiennego, dzięki jest świetnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.
  • Szparagi są lekkie, pełne smaku, w dodatku bogate w żelazo, magnez czy potas. Są polecane wszystkim osobom, które dbają o linię, ponieważ to pyszne zielone warzywo przyspiesza metabolizm.
  • Rzodkiewka, chrupiąca i lekko pikantna, wspiera trawienie i pracę wątroby, a do tego poprawia wygląd włosów czy paznokci.
  • Bób jest sojusznikiem osób ze skłonnością do anemii oraz walczących o zbicie poziomu złego cholesterolu. Jest sycący, świetnie wpływa na poprawę krążenia oraz jest bogaty w magnez, potas czy kwas foliowy.
  • Rabarbar jest niskokalotyczny i pełen witamin (m.in. witaminy A oraz witamin z grupy B). Działa przeciwzapalnie, a zwarty w nim błonnik pomaga uregulować trawienie.
  • Truskawki to chyba najbardziej wyczekiwany owoc, o którym marzymy przez cały rok. To nie tylko pyszny i słodki owoc, to też sposób na obniżenie cholesterolu i profilaktykę cukrzycy.

Idealna letnia spiżarnia

  • Bakłażan świetnie wpływa na pracę mózgu, ponieważ jest bogaty fenole i antocyjany.
  • Pomidory są słodkie, soczyste i po prostu pyszne. Błonnik zawarty w pestkach oraz likopen, którego pełno jest w całym pomidorowym owocu, wpływają na ogólną kondycję organizmu i dokosnale sprawdzają się w profilaktyce zawałów.
  • Papryka to najlepsze źródło witaminy C, A, K czy E. Słodka, soczysta papryka nie tylko świetnie smakuje, lecz także skutecznie wspiera układ odpornościowy.
  • Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych sezonowych warzyw Polaków. Chętnie sięgają po nią wegetarianie, ponieważ jest bogata w białko. Do tego dostarcza organizmowi szeregu witamin.
  • Czereśnie to, zaraz po truskawkach, jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców. Zawierają masę witamin z grupy B oraz witaminę C, ale również potas czy karoten. Są źródłem zdrowia i witalności, dobrze wpływają na pracę układu odpornościowego i mają właściwości przeciwutleniające.

Jesień pełna smaku – jakie produkty wybierać?

  • Dynia to samo dobro! Działa przeciwzapalnie, ma w sobie mnóstwo beta-karotenu, zawiera masę witaminy C, dzięki temu jest świetna na poprawę odporności. Pomaga w nawilżeniu skóry, ponieważ zawiera dużo wody, oraz zadbaniu o jej kondycję dzięki witaminom A, C i E. Działa też przeciwwirusowo (szczególnie pestki).
  • Grzyby, choć czasem mówi się, że są właściwie bezwartościowe, mają sporo witamin, białka czy błonnika. Warto je jeść dla zdrowia układu nerwowego czy prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zdecydowanie nie powinniśmy pomijać ich diecie, szczególnie jesienią.
  • Jabłka można jeść właściwie przez cały rok i warto po nie sięgać zwłaszcza jesienią, dzięki temu dostarczymy organizmowi sporo witaminy A oraz K, a także wapń czy magnez. Jabłka wspierają również naszą odporność, regulują poziom cukru we krwo oraz gwarantują ładną sylwetkę.
  • Śliwki działają antyoksydacyjnie, a im są ciemniejsze, tym więcej mają cudownych właściwości. To dobre źródło witamin A, E, B czy K. Wspierają proces trawienia dzięki dużej zawartości pektyn.
  • Orzechy włoskie, choć są tłuste i kaloryczne, mają masę aminokwasów oraz witamin z grupy B, a do tego pełno kwasów omega-6 i omega-3. Są bogate w magnez, potas… Właściwie to samo dobro, byle nie przesadzić z ilością.

Co jeść zimą, by było smacznie i zdrowo?

  • Buraki to źródło witamin oraz żelaza, dlatego chętnie sięgają po niego osoby ze skłonnościami do anemii. Burak zawiera również dużo wapnia, który dobrze wpływa na stan kości i zębów.
  • Kiszonki to naturalny lek – warto jeść je przez cały rok, by wspierać organizm i dostarczać mu witamin nawet wtedy, gdy pora roku nie rozpieszcza nas sezonowymi produktami.
  • Cebula dostępna jest cały rok, a bogactwo witamin i minerałów stawia ją w czołówce warzyw, po które warto sięgać nie tylko zimą. Syrop z cebuli to też świetny sposób na przeziębienie.
  • Por jest bogaty we flawonoidy, dlatego bardzo dobrze sprawdza się profilaktyce miażdżycy oraz udaru mózgu.
  • Kapusta to warzywo pełne błonnika, a w dodatku niskokaloryczne. Dostarcza sporo żelaza, witaminy A oraz witaminy C. Warto zajadać się nią szczególnie w ten ciężki zimowy czas.