To że dieta pomaga w leczeniu wiadomo nie od dziś. Już w starożytności próbowano wykorzystywać naturę do przywracania zdrowia. Odkrywano nowe rośliny, które stawały się cudownymi środkami na codzienne dolegliwości. Tajne receptury przetrwały wieki.
Niegdyś przekazywano je z ust do ust. Dziś zyskują swoją popularność dzięki licznym publikacjom.
Oto kilka przepisów, które są łatwe w przygotowaniu, a ich działanie pomoże nam w utrzymaniu dobrego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że kuracje nalewkowe nie mogą trwać tygodniami, ponieważ nawet niewielka ilość alkoholu pita regularnie uzależnia.
Spis treści
Rodzaje nalewek – przepis
Nalewka chrzanowa:
Chrzan pospolity to roślina często spotykana w naszych ogródkach, szczególnie tych znajdujących się na podmokłych terenach. W naszych kuchniach stosowany jest głównie w okolicach Świąt Wielkiej Nocy, kiedy to na naszych stołach ląduje ćwikła z dodatkiem tej przyprawy.
Trzeba pamiętać, że nalewka zrobiona z chrzanu zawiera wiele witamin, między innymi witaminę C. Napój ten wykazuje działanie wzmacniające, a także grzybobójcze i bakteriobójcze. Stosowany jest w kamicy nerkowej.
Przygotowanie nalewki jest niezwykle proste. Wystarczy zetrzeć około 150 g świeżego korzenia chrzanu, a następnie zalać go odrobiną białego gronowego wina żeby otrzymać nalewkę o działaniu leczniczym. Nalewkę należy pić trzy razy dziennie przed jedzeniem przez około dwa tygodnie.
Herbata to kolejna roślina obecna w naszej codziennej diecie. Zawiera tainę, kofeinę, kwasy organiczne, jak również witaminy. Szczególnie te z grupy B oraz C i P. Filiżanka bardzo mocnej herbaty pobudza podobnie jak niewielka ilość kawy, a wszystko dzięki zawartości kofeiny. Nalewka zrobiona z herbaty jest doskonałym lekiem podczas biegunki. Ponadto ma działanie moczopędne oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w drogach żółciowych i moczowych. Pozwala także pozbyć się uczucia zmęczenia.
Nalewka herbaciana:
50g czarnej sypanej herbaty, 7 łyżek wody, 10 łyżek spirytusu.
Herbatę należy zaparzyć w podanej ilości wody. Po około półgodzinie napar przefiltrować przez sitko po czym dodać alkohol. Wszystko należy wlać do butelki i odstawić na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewkę należy pić po kilkanaście kropli na łyżkę wody lub cukru.
Nalewka waniliowa:
Wanilia swoje właściwości i charakterystyczny zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które znajdują się w jej laskach. Dodawana jest do różnych potraw, ale przede wszystkim do deserów. W domowych warunkach możemy przygotować nalewkę waniliową, którą stosuje się w stanach nerwicowych i depresyjnych. Wzmaga ona również popęd płciowy. Szczególnie zaleca się ją do picia we dwoje podczas długich jesiennych wieczorów.
Wystarczy rozetrzeć 100 gramów laski wanilii, a następnie zalać je 0,5 litrem spirytusu. Tak przygotowany napój powinniśmy przelać do butelki, którą szczelnie należy zakręcić i odstawić na trzy tygodnie do chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie należy wylać spirytus, zmieszać go z 1l białego wina i 250 g jasnego płynnego miodu. Nalewkę można pić po tygodniu, kiedy już wszystkie składniki się wymieszają.
Nalewka malinowa:
Owoce maliny bogate są w witaminę C, kwas jabłkowy i cytrynowy. Mają działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.
Nalewka przygotowana z malin może być stosowana w stanach przeziębień. Wystarczy kilogram malin zagotować w niewielkiej ilości wody, następnie dodać około 2-3 łyżek cukru i 4-5 łyżek alkoholu. Całość należy przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Nalewka malinowa jest również doskonałym dodatkiem do ciepłej herbaty.
Fiona
25 kwietnia 2014 at 16:43
Lepsze nalewki, niż jakbyśmy mieli się cały czas truć lekarstwami. Takimi nalewkami leczyli się nasi rodzice, nasze babcie, czemu niby my tego nie możemy zrobić?
owula
8 maja 2014 at 16:15
fajny art! moja babcia robi bardzo fajne nalewki.