Co zamiast cukru? Poznaj 4 alternatywy.

Każdy z nas chociaż raz słyszał, że Polacy spożywają, co roku coraz więcej  cukru. Jeżeli nie kupujemy regularnie cukru i nie słodzimy kawy, czy herbaty nie oznacza to, że go nie jemy. Cukier jest spożywanych codziennie, w produktach o których nawet byśmy nie pomyśleli. Sam w sobie nie jest groźny dla organizmu, ale niestety potrafimy się od niego uzależnić, tak jak od papierosów, a to już może przynieść negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.  Dlatego też warto szukać zamienników cukru. Najczęściej sięgamy po syrop klonowy, miód, karob oraz syrop daktylowy.

Syrop klonowy

Z pewnością każdemu kojarzy się z Kanadą, gdzie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych np. magnezem, cynkiem oraz witaminami, w szczególności witaminami z grupy B2. Należy podkreślić, że syrop może być stosowany jako alternatywa dla cukru, ale trzeba to robić uważnie, ponieważ zawiera sacharozę.

Syrop klonowy powstaje – jak sama nazwa wskazuje – z klonów, głównie z gatunku cukrowego, srebrzystego, czerwonego oraz czarnego. Najlepszy czas na jego pozyskanie, to wczesna wiosna, gdyż wtedy klony nie ulegają nadmiernemu wysuszeniu.  Syrop klonowy przypomina miód, ponieważ jego konsystencja jest płynna i ma złocisty kolor. W sklepach możemy spotkać również syrop klonowy o ciemniejszej barwie, co jest wynikiem mocniejszego procesu karmelizacji cukru podczas odparowywana syropu. Jednak cenniejsze, ze względu na swoje właściwości, są te o jaśniejszej barwie, mają one również delikatniejszy smak.

Syrop klonowy jest szeroko stosowany w kuchni. Wykorzystuje się go jako polewę do tradycyjnych kanadyjskich pancakes, a także do gofrów, naleśników czy tostów. Może być także stosowany do słodzenia ciepłych napojów, koktajli, drinków, ponieważ dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ciemne syropy klonowe są z powodzeniem wykorzystywane jako marynata do mięs. Syropy jasne z kolei, są chętnie wykorzystywane do pieczenia ciast.

Kiedy myślimy o innych zamiennikach cukru, na myśl przychodzi nam również miód. O właściwościach miodu nie trzeba nikogo przekonywać.  Ze względu na swój skład, zawiera mikroelementy takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, witaminy A, B12, C, kwas foliowy, biotynę, znajduje szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest m.in. w lecznictwie, kosmetyce oraz w kulinaiach.

Miód wpływa pozytywnie na serce, nerwy oraz ożywia mózg. Działa też antybakteryjnie. W Polsce najpopularniejszy jest miód lipowy, który szybko się trawi. Ze względu na zawartość pyłków roślin w miodzie szczególnie uważać powinni alergicy. Stosując miód w kuchni należy mieć również na uwadze wysoką kaloryczność, dlatego należy używać go z rozwagą. Miód wykorzystywany jest do słodzenia ciepłych napojów, głównie herbaty oraz do przygotowania ciast i deserów. Sprawdza się również w przygotowywaniu dań wytrawnych np. pieczonego mięsa.

Kolejnym zamiennikiem cukru, może nieco mniej znanym, jest karob.  Jest to produkt pozyskiwany ze strączków chleba świętojańskiego, z drzewa karbowego. Występuje w postaci proszku i melasy. Zmielone nasiona drzewa karbowego wykorzystuje się jako stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym. Natomiast mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się do m.in. do produkcji lodów, mleka modyfikowanego dla niemowląt, galaretek i dżemów.

Mączka chleba świętojańskiego jest produktem pochodzenia roślinnego, dlatego też postrzegana jest jako produkt naturalny. Składa się z wody, węglowodanów (cukrów i  skrobi), białka i tłuszczu. Zawiera również: wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, B2 oraz D. Karob jest produktem bezglutenowym, czyli jest produktem bezpiecznym dla alergików. Mąkę z owoców karobu stosuje się do pieczenia ciast. Nadaje im ona ciemny kolor, dlatego często zastępuje kakao.

Syrop daktylowy

To rozwiązanie dla osób unikających cukru, miodu i innych zamienników. Nazywany jest daktylowym miodem, który otrzymuje się ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Wyróżnia go gęsta konsystencja, brązowy kolor, aromat i mocny słodki smak. 

Syrop daktylowy dostarcza organizmowi wapń, magnez, witaminy A, C, E, witaminy grupy B. Jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru, ponieważ w odróżnieniu od niego jest mnie kaloryczny (ok. 25% kalorii mniej), ma więcej minerałów i witamin. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że miód daktylowy zawiera w sobie dużo sacharozy i fruktozy, dlatego na syrop daktylowy powinni uważać cukrzycy oraz osoby chorujące na zespól jelita wrażliwego. W rozsądnych ilościach stosowany jest  do wypieków, naleśników lub do słodzenia ciepłych i zimnych napojów. Pamiętajmy jednak, że – jak w przypadku wszelkich słodziw – nadmierna ilość syropu daktylowego w spożywanych produktach również może przyczynić się do rozwoju nadwagi. Zatem dosładzajmy zdrowiej, ale nadal z rozsądkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz