Connect with us

Cześć, czego szukasz?

MedicaMedica

Dieta

Co zamiast cukru? Poznaj 4 alternatywy.

Każdy z nas chociaż raz słyszał, że Polacy spożywają, co roku coraz więcej  cukru. Jeżeli nie kupujemy regularnie cukru i nie słodzimy kawy, czy herbaty nie oznacza to, że go nie jemy. Cukier jest spożywanych codziennie, w produktach o których nawet byśmy nie pomyśleli. Sam w sobie nie jest groźny dla organizmu, ale niestety potrafimy się od niego uzależnić, tak jak od papierosów, a to już może przynieść negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.  Dlatego też warto szukać zamienników cukru. Najczęściej sięgamy po syrop klonowy, miód, karob oraz syrop daktylowy.

Syrop klonowy

Z pewnością każdemu kojarzy się z Kanadą, gdzie nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych np. magnezem, cynkiem oraz witaminami, w szczególności witaminami z grupy B2. Należy podkreślić, że syrop może być stosowany jako alternatywa dla cukru, ale trzeba to robić uważnie, ponieważ zawiera sacharozę.

Syrop klonowy powstaje – jak sama nazwa wskazuje – z klonów, głównie z gatunku cukrowego, srebrzystego, czerwonego oraz czarnego. Najlepszy czas na jego pozyskanie, to wczesna wiosna, gdyż wtedy klony nie ulegają nadmiernemu wysuszeniu.  Syrop klonowy przypomina miód, ponieważ jego konsystencja jest płynna i ma złocisty kolor. W sklepach możemy spotkać również syrop klonowy o ciemniejszej barwie, co jest wynikiem mocniejszego procesu karmelizacji cukru podczas odparowywana syropu. Jednak cenniejsze, ze względu na swoje właściwości, są te o jaśniejszej barwie, mają one również delikatniejszy smak.

Syrop klonowy jest szeroko stosowany w kuchni. Wykorzystuje się go jako polewę do tradycyjnych kanadyjskich pancakes, a także do gofrów, naleśników czy tostów. Może być także stosowany do słodzenia ciepłych napojów, koktajli, drinków, ponieważ dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ciemne syropy klonowe są z powodzeniem wykorzystywane jako marynata do mięs. Syropy jasne z kolei, są chętnie wykorzystywane do pieczenia ciast.

Kiedy myślimy o innych zamiennikach cukru, na myśl przychodzi nam również miód. O właściwościach miodu nie trzeba nikogo przekonywać.  Ze względu na swój skład, zawiera mikroelementy takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, witaminy A, B12, C, kwas foliowy, biotynę, znajduje szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest m.in. w lecznictwie, kosmetyce oraz w kulinaiach.

Miód wpływa pozytywnie na serce, nerwy oraz ożywia mózg. Działa też antybakteryjnie. W Polsce najpopularniejszy jest miód lipowy, który szybko się trawi. Ze względu na zawartość pyłków roślin w miodzie szczególnie uważać powinni alergicy. Stosując miód w kuchni należy mieć również na uwadze wysoką kaloryczność, dlatego należy używać go z rozwagą. Miód wykorzystywany jest do słodzenia ciepłych napojów, głównie herbaty oraz do przygotowania ciast i deserów. Sprawdza się również w przygotowywaniu dań wytrawnych np. pieczonego mięsa.

Kolejnym zamiennikiem cukru, może nieco mniej znanym, jest karob.  Jest to produkt pozyskiwany ze strączków chleba świętojańskiego, z drzewa karbowego. Występuje w postaci proszku i melasy. Zmielone nasiona drzewa karbowego wykorzystuje się jako stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym. Natomiast mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się do m.in. do produkcji lodów, mleka modyfikowanego dla niemowląt, galaretek i dżemów.

Mączka chleba świętojańskiego jest produktem pochodzenia roślinnego, dlatego też postrzegana jest jako produkt naturalny. Składa się z wody, węglowodanów (cukrów i  skrobi), białka i tłuszczu. Zawiera również: wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, B2 oraz D. Karob jest produktem bezglutenowym, czyli jest produktem bezpiecznym dla alergików. Mąkę z owoców karobu stosuje się do pieczenia ciast. Nadaje im ona ciemny kolor, dlatego często zastępuje kakao.

Syrop daktylowy

To rozwiązanie dla osób unikających cukru, miodu i innych zamienników. Nazywany jest daktylowym miodem, który otrzymuje się ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Wyróżnia go gęsta konsystencja, brązowy kolor, aromat i mocny słodki smak. 

Syrop daktylowy dostarcza organizmowi wapń, magnez, witaminy A, C, E, witaminy grupy B. Jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru, ponieważ w odróżnieniu od niego jest mnie kaloryczny (ok. 25% kalorii mniej), ma więcej minerałów i witamin. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że miód daktylowy zawiera w sobie dużo sacharozy i fruktozy, dlatego na syrop daktylowy powinni uważać cukrzycy oraz osoby chorujące na zespól jelita wrażliwego. W rozsądnych ilościach stosowany jest  do wypieków, naleśników lub do słodzenia ciepłych i zimnych napojów. Pamiętajmy jednak, że – jak w przypadku wszelkich słodziw – nadmierna ilość syropu daktylowego w spożywanych produktach również może przyczynić się do rozwoju nadwagi. Zatem dosładzajmy zdrowiej, ale nadal z rozsądkiem.

Kliknij aby skomentować

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zobacz inne wpisy

Dieta

Znany naszym babciom pełen witamin sok brzozowy wraca do łask. Ten naturalny specyfik kupić można obecnie zarówno w sklepach ekologicznych, jak również w Internecie,...

Bez kategorii

Łuszczyca – choroba naszych czasów Według raportu Ocena całkowitych społeczno-ekonomicznych kosztów występowania łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów z perspektywy gospodarki państwa na tę chorobę...

Zdrowie psychiczne

„Czuję ciepło, serce zaczyna mi szybciej bić… drżą kolana… co się dzieje?! Boże, chyba jestem chora. Tak, na pewno. Mam czterdzieści lat, uderzenia gorąca...

Dieta

Łuszczyca paznokcia – ten, kto na nią cierpi, dobrze wie, jak twardym jest przeciwnikiem. Jej objawy są często trudne do wyleczenia, wystarczy natomiast jeden...

Copyright © 2020 Medica.pl