Aromatyczne goździki, o charakterystycznym korzennym zapachu, nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym. Tę przyprawę często dodaje się dla wzmocnienia smaku ciasta piernikowego bądź grzanego wina. Jednak oprócz walorów smakowych, goździki znane są również ze swoich właściwości leczniczych. W naszym dzisiejszym artykule można dowiedzieć się więcej na temat stosowania goździków do zwalczania różnych dolegliwości.

Czym są goździki?

Zanim przejdziemy jednak do właściwości zdrowotnych, rozpoczniemy od przybliżenia charakterystyki goździków. Są to wysuszone pąki kwiatowe rośliny zwanej goździkowcem wonnym. Ta roślina występuje powszechnie na terenach Azji oraz Afryki i już od wieków znana jest zarówno ze względu na niepowtarzalny zapach oraz właściwości prozdrowotne.

Duża w tym zasługa eugenolu, czyli olejku eterycznego będącego jedną z substancji znajdujących się w goździkach. Dzięki temu charakteryzują się one właściwościami przeciwbólowymi i przeciwbakteryjnymi. Pąki goździkowca zbiera się tuż przed jego zakwitnięciem – wtedy to, goździki zawierają najwięcej leczniczego olejku.

Goździki – właściwości lecznicze

Oprócz prozdrowotnego olejku eterycznego goździki posiadają wiele innych dobroczynnych substancji. Można uznać je za źródło witaminy z grupy ADEK, a także wapnia, żelaza i magnezu.

Badania prowadzone nad goździkami wykazały właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dodatkowo znane są również z tego, że rozgrzewają organizm od wewnątrz. Świetnie sprawdzają się więc w sezonie jesienno-zimowym, kiedy temperatury są niższe, a my borykamy się z obniżoną odpornością.

Udowodniono, że posiadają działanie antyseptyczne, dzięki czemu mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych oraz wzmacnianiu układu odpornościowego. W przypadku początków przeziębienia, bólu gardła czy kaszlu warto do swojej diety włączyć goździki.

Goździki mogą być pomocne również przy szeregu mniej oczywistych dolegliwości. Ze względu na przeciwbakteryjne działanie eugenolu mogą bowiem przynieść czasową ulgę w przypadku bólu zębów. Wpływają też pozytywnie na stan jamy ustnej i ograniczają wydzielanie nieprzyjemnego zapachu z ust.

Olejek z goździków może przynieść ukojenie w przypadku silnego bólu głowy. W sytuacji ataku migreny warto wypić herbatę z dodatkiem dwóch goździków.

Potwierdzono również, że goździki ułatwiają zasypianie i redukują stres.

Mają również pozytywny wpływ na nasz układ trawienny – pobudzają trawienie oraz pomagają w usunięciu nieprzyjemnych odczuć wzdęć czy nudności.

Jak stosować goździki? 

Goździki można zakupić zarówno w niezmienionej formie, jak i w zmielonej postaci.

Goździki w całości można dodać do herbaty czy innego ciepłego naparu. Z kolei mielona wersja sprawdzi się jako dodatek do mieszanek przypraw, ubogacając smak przygotowywanych dań.

Ze względu na zdrowotne właściwości poleca się również okazjonalne spożywanie nalewki z goździków, zwłaszcza w przypadku problemów z wątrobą. Aby kuracja goździkami przynosiła oczekiwane rezultaty, należy jednak pamiętać, że nie wolno ich stosować w zbyt dużej ilości, ponieważ mogą zaszkodzić.